Leif GW Persson om Ekeroth: Borde inte dricka sprit

Uppdaterad
Publicerad

Kent Ekeroth borde dra ner på alkoholintaget och gå ut utan livvakter för att inte hamna i bråk. Den analysen gav Leif GW Persson i avsnitt av SVT:s Veckans brott i samband med att SD-riksdagsmannen polisanmäldes. Se hela klippet här.

Kent Ekeroth åtalas för ringa misshandel efter bråket utanför en nattklubb i Stockholm, där SD-toppen ska ha slagit en man i ansiktet. Händelsen är föga förvånande, enligt kriminologiprofessor Leif GW Persson. I ett avsnitt ur SVT:s Veckan brott ger han följande analys:

 – Han ska gå på krogen, det är mitt i natten och han är oftast rejält påspacklad. Han blir inte insläppt och blir han insläppt händer det saker där inne. Det blir bråk och han kallar folk för fula saker och så åker han ut. Det har hänt vid ett flertal tillfällen, säger han.

”Borde inte dricka sprit”

Leif GW Persson menar att det som är illavarslande är att bråket inte är en enstaka händelse, utan att SD-toppen varit i blåsväder tidigare i samband med den så kallade ”Järnrörsskandalen”.

– Hur kan det komma sig att Ekeroth, som inte är större än en halvportion, är såpass kaxig? Dels är det när han får sprit i sig naturligtvis, en person som har den där läggningen borde inte dricka sprit. Och sedan det faktum att han medför två livvakter från Säpo. Något allvarligt kan egentligen inte hända även om han så muckar gräl med stålmannen.

Livvakterna var med

Professorn menar att mycket av Säpo-vakternas arbete går ut på att se till att Kent Ekeroth inte hamnar i bråk, istället för att skydda honom. Han tycker att Ekeroth borde gå ut på krogen själv istället för att ha vakterna med sig.

– Jag tror inte det är bra för honom. Släpp ut honom ensam utan livvakter. Då tror jag Ekeroth kommer att ha en betydligt lägre profil. Men det gör man inte eftersom han då löper en ansenlig risk att få ordentligt med spö.

Se hela klippet med Leif GW Persson här ovanför!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misshandelsåtalet mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet