Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna, besökte under måndagen Storvretskolan i Botkyrka, en skola som tillfälligt togs över av Skolinspektionen från kommunen. Nu har skolan vänt den negativa trenden. Foto: Per Nilsson, SVT

Liberalerna: Låt staten ta över skolor med problem

Uppdaterad
Publicerad

Förstatliga de skolor i utsatta områden som har störst problem. Det föreslår nu Liberalerna som också vill tillsätta mer pengar för att vända utvecklingen i skolor där många elever går ut nian utan fullständiga betyg.​

– Vi vill att staten tar över de här skolorna och gör dem till kunskapsskolor, säger partiledaren Nyamko Sabuni​ (L).

Liberalerna vill att Skolinspektionen får i uppgift att identifiera skolor i utsatta områden som underpresterat i många år och att dessa förstatligas. Staten bör också skjuta till extra pengar: 30 000 kronor per elev och år. Dessutom ska undervisningen i svenska stärkas och betyg delas ut från årskurs fyra, enligt förslaget.

Bred samsyn: Likvärdigheten måste öka

Att någonting måste göras åt de skolor där mer än hälften av barnen går ut nian utan gymnasiebehörighet är de allra flesta överens om.​

​- Vi ska ha ett ökat statligt ansvarstagande för skolor, vi kan inte stå ut med att likvärdigheten försämras i skolan. Det är dåligt för barnen, men det är också dåligt för hela samhället. Men om just den här vägen är rätt väg att gå, det ska vi diskutera, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Jag är väldigt glad över att vi är flera som är bekymrade över svensk skola, säger Kristina Axén Olin (M), skolpolitisk talesperson.

Återförstatligande eller skärpt tillsyn

En vattendelare i svensk skolpolitik är huruvida skolan ska återförstatligas helt. Det tycker Liberalerna, medan till exempel Moderaterna förespråkar skärpt tillsyn.

– Jag ser ett problem med att vi ska ha en del skolor som är statliga och en del som är kommunala. Det jag skulle vilja se är att fler partier stödde vårt förslag om att ge Skolinspektionen mer pengar så de kan göra fler inspektioner, vidta åtgärder och i värsta fall ta över de skolor som inte fungerar, säger Kristina Axén Olin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.