Liberalernas partiledare Jan Björklund vill att Ulf Kristerssons sonderingsuppdrag förlängs. Foto: TT

Liberalerna nobbar Kristerssons plan – här är Björklunds tre förslag

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagens presskonferens föreslog Liberalernas partiledare Jan Björklund att M-ledaren Ulf Kristersson ges mer tid till sonderande samtal för att få till stånd en regering. Han presenterade också tre förslag som han vill se utredda i första hand.

Ett av huvudbudskapen från Jan Björklund var att Liberalerna kommer att rösta nej om Ulf Kristersson går vidare med de förslag han presenterade i går i ett Facebookinlägg.

– Han la ut dem på Facebook i går utan att jag visste om det. Vi hade fått uppfattningen att vi skulle träffas på måndag och tala om de alternativen. Det var ett märkligt sätt att göra det, men det har gjorts, sade en smått irriterad Björklund.

Liberalerna har diskuterat Ulf Kristerssons plan i några dagar, och kommit fram till tre motförslag.

– Det är uppenbart att Alliansen inte kan regera ensam med det här valresultatet. Det kan inte heller Socialdemokraterna, säger Björklund.

Vill se blocköverskridande samarbete

I stället vill Björklund i första hand se ett blocköverskridande samarbete där Sverigedemokraterna hålls utanför. Här är alternativen som Liberalernas ledare vill se utredda:

  1. En bred koalition mellan Alliansen och Socialdemokraterna. – Det är ju något annat än att Socialdemokraterna bara skulle stödja Alliansen, säger Jan Björklund.
  2. En ”tysk lösning” där Socialdemokraterna och Moderaterna bildar regering. – Jag föreställer mig att alla tre övriga Allianspartier skulle vara beredda att vara samarbetspartier i en sådan lösning.
  3. ”Stockholmslösningen”, Alliansen + Miljöpartiet. – Om Alliansen och Miljöpartiet samarbetar är det det största blocket, så får vi se om Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt står fast vid det de sagt: Att det största blocket bör få regera.

Inte kategoriskt nej till Löfven som statsminister

Björklund poängterar än en gång att han inte vill se en regering med någon typ av stöd från Sverigedemokraterna.

– Ulf Kristerssons förslag är en regering stödd av SD, och det vill vi inte, säger han.

Björklund säger inte kategoriskt nej till att ingå i en regering där Stefan Löfven är statsminister, om Alliansen skulle kunna enas om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.