Linnea Claeson anmälde mannen som skickade grova sexuella hot. Nu döms han till fängelse. Foto: SVT/TT

Linnea Claesons näthatare fälld i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Att få en näthatare fälld i domstol är mycket svårt. 96 procent av alla fall av näthat läggs ner. Men nu har en man som trakasserat den kände handbollsspelaren och nätaktivisten Linnea Claeson blivit fälld i domstol.

– Det känns bra och viktigt, säger Linnea Claeson. Domen visar att vi kan kämpa mot näthatet även i domstol.

Linnea Claeson får dagligen ta emot hat och hot och sexuella trakasserier på nätet. Hon är handbollsspelaren med regnbågsfärgat hår som blivit mycket uppmärksammad för att hon tagit strid mot näthatet. På sin Instagramsida, ”assholesonline”, publicerar hon de trakasserier hon själv utsätts för, utan att namnge någon.

– Jag vill visa hur det ser ut på internet i dag och vad tjejer utsätts för. Själv började jag få näthat redan som 10-åring och det ska ingen behöva utsättas för, säger Linnea Claeson.

Hot i form av grovt sexuella bilder

När det gäller mannen som nu döms till skyddstillsyn för det han utsatt Linnea för kom hoten i form av ett mail med grovt sexuella bilder. Mannen uttryckte hur han och en kompis tänkte binda och våldta Linnea Claeson. Till skillnad från många som utsätts för näthat polisanmälde Linnea Claeson mannen, och efter en lång process har han nu dömts till skyddstillsyn och böter för olaga hot och sexuellt ofredande.

– Det är en viktig dom säger Linnea. Vi måste inse att det här gäller oss alla och att vi gemensamt måste kämpa för att få ett bättre och snällare samhälle även på internet.

Ska fortsätta anmäla trots få fällningar

Haten och hoten på nätet är ett växande problem i samhället. Många anmäler inte ens hoten till polisen men av de anmälningar som polisen får in är det alltså få som leder till dom.

För några år sedan gjorde BRÅ, brottsförebyggande rådet, en genomgång av anmälningarna om näthat och den visade att 96 procent av alla anmälningar lades ner av åklagare eller polis.

– Men jag kommer fortsätta att anmäla, säger Linnea Claeson. Den här domen visar att det är värt det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.