Livekollen – här är resultatet

Uppdaterad
Publicerad

Rut- och rot-avdrag gör att svarta jobb blir vita, hävdade Ulf Kristersson (M) i gårdagens Agenda. Men #livekollens granskning visar att det inte går att slå fast ett sådant samband.

Per Bolund (MP) och Ulf Kristersson (M) medverkade i går i SVT:s Agenda med anledning av regeringens förslag på skattehöjningar. Bland annat föreslås ändringar för rot- och rut-avdrag. Ulf Kristersson (M) var upprörd över den föreslagna sänkningen av rot-avdraget.

– Man tar bort något som fungerar, man begränsar rut och rot som har gjort svarta jobb vita, sade M-politikern.

Livekollen

Inget stöd för att rut och rot påverkat svartjobb

Men när #livekollen granskar det Ulf Kristersson (M) sa i Agenda i går visar det sig att det inte går att slå fast att rut- och rotavdragen gjort svarta jobb vita.

– Man ska inte dra så långtgående slutsatser. Det finns ingen forskning eller granskning som visar om rut- och rotavdragen påverkat antalet svartjobb, säger Pia Blank Thörnros som är rättslig expert på Skatteverket. Däremot konstaterar hon att rut- och rotavdragen nu blivit en stor vit marknad.

– Förra året köpte hushållen tjänster för 34 miljarder kronor, och fick tillbaka 17 miljarder kronor. Det är ”vita” köp vi hittar i hushållens deklarationer, så det visar att det vuxit fram en ”vit” sektor som är betydande, fortsätter Pia Blank Thörnros.

Det är Skatteverket som gjort den rapport som politiker, tjänstemän och branschfolk hänvisar till när de talar om att svarta jobb blivit vita. Rapporten heter ”Om rut och  rot och vitt och svart” och är en attitydundersökning bland de svenska hushållen. Rapporten gjordes 2011 men har uppdaterats sedan dess.

– Att attityder till svartjobb ändrats, det kan vi säga med säkerhet, säger Pia Blank Thörnros på Skatteverket.

Branschorganisationer: Har lett till fler jobb

Även tjänstemännens arbetsgivarorganisation Almega som organiserar rut-företagare och Sveriges Byggindustrier som organiserar rot-företagen, bekräftar Skatteverkets bild av att det inte finns någon statistik eller forskning över hur de svarta jobben påverkats av rut- och rotavdragen.

– Men rot har lett till 15.000-20.000 nya jobb inom byggsektorn, säger Håkan Lind, kommunikationschef på Sveriges Byggindustrier. Uppgiften är en beräkning som bygger på en undersökning bland cirka 2.000 företag i byggbranschen. Och när det gäller rut-företagen omsatte de förra året sex miljarder kronor och sysselsatte 20.000 personer, enligt en färsk rapport från arbetsgivarorganisation Almega. Uppgiften om antalet sysselsatta bygger på en beräkning.

– Det finns ingen officiell statistik över hur många svarta jobb som har blivit vita men både kunder, företag och anställda bekräftar att en stor del av tillväxten i branschen kommer från den svarta sektorn, säger Johan Huldt på Almega.

”Fokus riskerar bli fel”

Det finns alltså en uppfattning, och ett antagande att rut- och rotavdragen lett till att svarta jobb blivit vita, men ingen vet egentligen om det stämmer eftersom forskning saknas.

– Problemet är att ett antagande inte är detsamma som fakta. Det Ulf Kristersson här riskerar är att det blir fel fokus. Han borde i stället surfa på vågen att det skapats fler jobb. Men politiker går oftast i fel ordning. De hittar ett bevingat begrepp och så blir det så förtjusta i det, innan de kollar fakta. Det jobbar lite i omvänd ordning, säger statsvetaren och retorikern Elaine Eksvärd till #livekollen.

Upprepningar blir sanningar

Hon menar att politiker använder sig av uttryck som är enkla att komma ihåg snarare än att de grundar sig på sanning. Att uttrycken mer grundar sig på retoriken och politiker ibland tappar logiken. Och att när politikers favorituttryck upprepas tillräckligt många gånger blir de till sist sant.

– Det är vanans makt. Hör vi någonting tillräckligt många gånger så blir det till sist verkligt. Som ett rim ungefär, säger statsvetaren och retorikern Elaine Eksvärd.

Ulf Kristersson säger till SVT Nyheter att det är svårt att mäta men att det finns ändra attityder till svartjobb

– Det är naturligtvis per definition svårt att mäta hur många som slutat göra något som är olagligt som man velat dölja och därför inte rapporterat på något sätt. Kombinationen av att användningen av ROT och RUT vuxit så kraftigt, att attityderna till svartjobb förändrats och vad bransch- och fackförbund själva säger, tycker jag ger skäl till att med trygghet stå fast vid att ROT och RUT bidragit till att föra över jobb från den svarta till den vita sektorn.

– Att den efterfrågan som bevisligen finns inte skulle ha tillgodosetts tidigare, det vill säga i den svarta sektorn, finner jag högst osannolikt, avslutar Kristersson.

Livekollen granskade också Per Bolunds (MP) påstående om att höjd bensinskatt är ett effektivt sätt att minska bilåkandet och därmed sänka koldioxidutsläppen. Bolund har stöd i forskningen visar Livekollens granskning. Här kan du läsa mer om den delen av granskningen!

Här kan du se hela Livekollens granskning!

Regeringens förslag

När regeringen i förra veckan presenterade satsningarna i vårbudgeten fanns förändringar gällande rut- och rot-avdragen med. Dessutom föreslås höjd bensinskatt.

Här är några av förändringarna som föreslås:

* Taket för rut-avdraget halveras. För personer som inte har fyllt 65 år blir taket 25.000 kronor. Subventionsgraden av rut vill regeringen inte ändra. Ingen förändring föreslås när det gäller rot-avdragets tak. Däremot vill regeringen sänka rot-avdragets subventionsgrad från 50 till 30 procent.

* Regeringen föreslår också en höjd bensinskatt med 44 öre per liter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livekollen

Mer i ämnet