Livekollen granskade ordväxlingen mellan Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S). Foto: TT

SD: Minska all asylinvandring i år

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven hävdade i gårdagens partiledardebatt att Sverigedemokraterna vill skära ned på 90 miljarder från kommunernas budget. Men stämmer det? SD svarar att minskningen inte kommer att märkas om man stoppar asylinvandringen helt.

Livekollen bestämde sig i går för att granska ordväxlingen mellan Stefan Löfven och Jimmie Åkesson. Statsministern påstod att Sverigedemokraterna vill ta 90 miljarder kronor från landets kommuner. Det ville vi ta reda på om det stämde.

I Sverigedemokraternas egen budgetmotion, som de presenterade i riksdagen för knappt två veckor sedan kan man läsa att partiet minskar bidragen totalt till kommunerna med 83,4 miljarder under fyra år, mellan 2016 till och med 2019.

Statsministern räknade dock bara minusposterna. SD minskar kraftigt på bidragen till kommunerna genom det kommunala utjämningssystemet. Man drar också tillbaka bidragen riktat till LSS-kostnader (kostnader för lagen om särskilt stöd till vissa funktionshindrade). Tillsammans blir dessa poster 90,866 miljarder kronor, och det är den siffran som Löfven stödde sig på i sitt påstående, enligt hans pressekreterare Dan Lundqvist.

Vill minska asylinvandringen helt

Sverigedemokraterna menar att kommunerna går plus minus noll om man minskar asylinvandringen helt vid årsskiftet. Partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger till SVT Nyheter att förslagen om att minska bidragen till kommunerna med 90 miljarder fram till och med 2019 inte kommer att påverka kommunernas ekonomi.

Genom skärpta gränskontroller skulle partiets politik leda till att asylinvandringen upphör helt vid årskiftet, enligt Sjöstedt.

– Sverige ska ha noll asylinvandring så länge det inte är krig i vårt närområde. Du ska helt enkelt inte kunna komma från Danmark och söka asyl i Sverige.

Man vill också ha en strikt tillämpning av förstalandsprincipen, det vill säga att en flykting ska söka asyl i det första säkra land hen kommer till.

– Då har du egentligen mer än 95 procents minskning av asylinvandringen från dag ett, säger Oscar Sjöstedt.

Löfven: Oroande besked

När SVT Nyheter talar med Stefan Löfven dagen efter hans påstående i partiledardebatten är han kritisk till att SD menar att kommunerna kommer att klara nedskärningen med nästan 90 miljarder genom att minska invandringen.

– Man kan inte tro att människor ska gå upp i rök helt plötsligt. De finns ju här. Och det är inte bara så att SD drar bort 90 miljarder under mandatperioden, de drar bort insatserna för etablering i kommunerna så det försvinner nästa år. Det är klart att det har betydelse. Det är högst oansvarigt och ett mycket oroande besked. Vore jag medborgare ute i någon kommun i Sverige så skulle jag verkligen se mig för.

SKL: Måste höja skatten

Sveriges kommuner och landstings biträdande chefsekonom Annika Wallenskog varnar för Sverigedemokraternas minskning av bidragen till kommunerna. Hon ser inget sätt för kommunerna att klara en så kraftig minskning av statsbidragen utan att höja skatten.

– Blir minskningen verklighet måste kommunalskatten höjas med 2 kronor, för att kompensera tappet, säger Annika Wallenskog som inte förstår hur Sverigedemokraterna räknar.

Livekollen har försökt nå experter på skattefrågor hos Ekonomistyrningsverket, Almega och Skatteverket för att få en kommentar till om de beräkningar Sverigedemokraterna gör är rimliga. Men vi har inte lyckats få tag på någon som är insatt i SD:s budget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Livekollen

Mer i ämnet