Foto: TT

Löfven till Åkesson: Ni tänker ta 90 miljarder från kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven och Jimmie Åkesson anklagade i partiledardebatten varandra för att skapa en “välfärdskollaps”. SVT:s Livekollen granskar nu deras hätska ordväxling.

Det var under en diskussionen om Sveriges flyktingmottagande som partiledarna beskyllde varandra för att orsaka ”välfärdskollaps”.

Sverigedemokraterna vill minska asylmottagandet med 95 procent och programledaren Camilla Kvartoft frågade SD-ledaren Jimmie Åkesson, hur det ska gå till.

Åkesson menade att situationen är ohållbar och att Sverige står inför en “välfärdskollaps” om inget sker nu. Han sade att EU:s yttre gräns har fallit och att det är därför man ser den stora strömmen av flyktingar just nu.

– Då måste vi återupprätta det inre gränsskyddet, de inre gränskontrollerna, vi måste få ett stopp på asylinvandringen till Sverige nu. Rikta om flyktinghjälpen till närområdet där de allra flesta flyktingar finns så att vi fokuserar på att hjälpa så många flyktingar som möjligt, samtidigt som vi räddar systemen och välfärden.

Statsminister Stefan Löfven kontrade med att det är Sverigedemokraterna som riskerar att orsaka välfärdskollaps.

– Välfärdskollapsen sker ju om Sverigedemokraternas budget skulle gå igenom, för ni tänker ta 90 miljarder kronor från kommunerna. Där har du den stora välfärdskollapsen, sade han till Åkesson.

Livekollen granskar nu ordväxlingen om ”välfärdskollapsen” genom följande två frågeställningar:

1. Vill SD ta 90 miljarder kronor från kommunerna?

2. Leder omriktat bistånd till ”närområdet” till att färre söker asyl i Sverige?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.