Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Livekollen granskar debatten om ”välfärdskollapsen”

Uppdaterad
Publicerad

Livekollen har bestämt oss för att granska ordväxlingen om ”välfärdskollapsen” i gårdagens partiledardebatt i Agenda.

OBS: På grund av tekniska problem med vårt liverapporteringsverktyg kommer vi att uppdatera våra resultat i granskningen här. Vill ni interagera med oss, mejla till svtnyheter@svt.se och märk mejlet ”Livekollen” eller använd #livekollen på Twitter eller skriv till oss på SVT Nyheters Facebooksida. Vi ber om ursäkt för det här men tveka inte att delta i granskningen!

Stefan Löfven och Jimmie Åkesson anklagade i partiledardebatten varandra för att skapa en “välfärdskollaps”. Här kan du läsa mer om vad de sa. Här kan du se hela debatten i SVT Play.

Livekollen granskar nu ordväxlingen om ”välfärdskollapsen” genom följande två frågeställningar:

1. Vill SD ta 90 miljarder från kommunerna?

2. Leder omriktat bistånd till ”närområdet” till att färre söker asyl i Sverige?

Här nedan följer realtidsgranskningen:

Marie Forssblad, reporter: När Livekollen kontaktar Sveriges kommuner och landstings biträdande chefsekonom Annika Wallenskog varnar hon för Sverigedemokraternas minskning av bidragen till kommunerna. Hon ser inget sätt för kommunerna att klara en så kraftig minskning av statsbidragen utan att höja skatten.

– Blir minskningen verklighet måste kommunalskatten höjas med 2 kronor, för att kompensera tappet, säger Annika Wallenskog som inte förstår hur Sverigedemokraterna räknar.

Helena Zachariasson, webbredaktör: SVT Nyheter har nu talat med statsminister Stefan Löfven. Han är kritisk till SD:s påstående att kommunerna kommer klara nedskärningen med nästan 90 miljarder eftersom man i stället ska minska invandringen och därmed kommunernas belastning.

– Man kan inte tro att människor ska gå upp i rök helt plötsligt. De finns ju här. Och det är inte bara så att SD drar bort 90 miljarder under mandatperioden, de drar bort insatserna för etablering i kommunerna så det försvinner nästa år. Det är klart att det har betydelse. Det är högst oansvarigt och ett mycket oroande besked. Så vore jag medborgare ute i någon kommun i Sverige så skulle jag verkligen se mig för.

Löfven pekar också på att Sverige står inför ett generationsskifte då vi måste rekrytera en halv miljon människor på tio år till att upprätthålla den svenska välfärden.

– Det SD verkar glömma är att vi står inför ett gigantiskt generationsskifte. Om vi inte får människor som kommer till Sverige från andra länder så har vi en allt äldre befolkning som ska försörjas av allt färre unga, det kommer inte att gå ihop. Vi ska självfallet inse att det här är en ansträngning för Sverige, vi gör en mycket stor humanitär insats. Men det är också smart för Sverige därför att förr eller senare hade vi behövt fråga efter människor från andra länder.

Per Einarsson, reporter: Oscar Sjöstedt (SD) pekar på att förslagen om att minska bidragen till kommunerna med 90 miljarder på fram till och med 2019 inte kommer påverka kommunernas ekonomi. Sverigedemokraternas politik leder till att asylinvandringen upphör helt vid årskiftet, bland annat genom skärpta gränskontroller.

– Sverige ska ha noll asylinvandring så länge det inte är krig i vårt närområde, säger Oscar Sjöstedt.

– Du ska helt enkelt inte kunna komma från Danmark och söka asyl i Sverige.

Sverigedemokraterna vill ha en strikt tillämpning av förstalandsprincipen, en flykting ska söka asyl i det första säkra land han eller hon kommer till.

– Då har du egentligen mer än 95 procents minskning av asylinvandringen från dag ett, säger Oscar Sjöstedt.

Men räcker gränskontroller för att stoppa asylinvandringen?

– Det är inte så himla svårt att kontrollera en bro, så är det faktiskt.

Marie Forssblad, reporter: Nu har jag intervjuat dels Annika Wallenskog, biträdande chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting som varnar för skattehöjningar om SD skulle få igenom sina minskningar av statsbidragen till kommunerna. Jag har också intervjuat Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna som säger att Löfven påstår att Sverigedemokraternas nedskärningar av integrationen är nedskärningar av välfärden.

– Statsministern väljer att kalla nedskärningar vi gör på invandring och integration för välfärd. Det kan man väl få göra om man vill men vi drar ner på de kostnaderna just i syfte att rädda välfärden, säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Det går visst att minska bidragen till kommunerna så mycket eftersom partiet med sin politik skulle lyckas stoppa asylinvandringen till Sverige helt vid årsskiftet, enligt Sjöstedt. Vi återkommer med längre artikel om en stund.

Helena Zachariasson, webbredaktör: Just nu bearbetas en intervju med Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt. Resultaten från den kommer att redovisas inom kort.

Johan Ekman, researcher: Jag har talat med Måns Fellesson, seniorforskare och klusterledare på Nordiska Afrikainstitutet. Han leder ett forskarlag som studerar migration och rörlighet i syfte om att öka kunskapen om migrationsrelaterade frågor.

Jag frågar honom om vad för effekter ett oriktat bistånd till konflikters närområde får på migrationsflöden.

– Jag känner inte till någon sådan dagsaktuell forskning. Det är troligen en rad faktorer som påverkar, men jag tror en drägligare situation i flyktingläger inte har någon betydande påverkan.

Men varför lämnar folk flyktinglägren i exempelvis Mellanöstern?

– Därför att det inte finns någon lösning i sikte. I en situation som råder i exempelvis Syrien, med många barnfamiljer bland flyktingarna, är det utan tvekan den viktigaste faktorn. Folk inser att en lösning på konflikten inte finns i närtid, utan kanske 10 år eller mer bort och då flyr man igen för sina barns framtids skull.

Måns Fellesson menar att det inte finns någon flykting som ser flyktingläger som en permanent lösning. Flyktingar väntar på att kunna återvända till sina hem, men när det blir uppenbart att det inte är möjligt vill man ta sig till en plats där man har bäst möjligheter att bygga sig en framtid.

Marie Forssblad, reporter: Vi har lokaliserat Löfvens 90 miljarder! Livekollen var under gårdagskvällen i kontakt med Stefan Löfvens pressekreterare Dan Lundqvist för att ta reda på var Löfven fick siffran 90 miljarder kronor i från. Nu på morgonen blev vi hänvisade till Sverigedemokraternas egen budgetmotion, som de presenterade i riksdagen för knappt två veckor sedan. Under utgiftsområde 25 står om bidrag till kommunerna. I sin budgetmotion minskar Sverigedemokraterna bidragen totalt till kommunerna med 83,4 miljarder under fyra år, mellan 2016 till och med 2019. Statsministern räknar dock bara minusposterna – SD:s kraftigt minskade bidrag till den kommunala utjämningen samt de minskade utjämningsbidragen för LSS-kostnader – som tillsammans på fyra år minskas med 90,866 miljarder kronor.

Livekollen fortsätter nu att granska hur Sverigedemokraterna räknar för att kunna minska statsbidragen till kommunerna samtidigt som de hävdar att kommunerna  går plus minus noll. Vi söker även en kommentar av statsminister Stefan Löfven om hur han motiverar att 83,4 miljarder mindre i kommunbidrag kan leda till en välfärdskollaps.

Per Einarsson, reporter: Fredrik Sperling, presstalesperson vid UNHCR:s kontor i Sverige försöker få fram någon företrädare som kan ge ett officiellt svar på frågan om omriktat bistånd till närområdet leder till att färre söker asyl i Sverige. FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, leder och samordnar de internationella insatserna i länderna kring till exempel Syrien. Organisationen anser att det i år behövs 4,5 miljarder dollar för ändamålet. Hittills har FN:s medlemsländer bidragit med 1,8 miljarder dollar, det täcker 41 procent av behoven.

Linda Kakuli, researcher: Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, har i en tidigare artikel i Dagens Samhälle sagt att kommunerna inte får mindre pengar till välfärden i SD:s budget. Den enskilt största förklaringen är minskad kostnad för invandring.

”En minskad kostnad för invandringen är den enskilt största förklaringen. Där minskar kommunernas utgifter med hela 37,9 miljarder kronor fram till 2018. Denna siffra baseras i sin tur på en genomsnittlig individs kostnad för kommunal välfärd, det minskade antalet utomeuropeiska asyl- och anhöriginvandrare som följer av Sverigedemokraternas mer restriktiva inriktning på invandringspolitiken samt justerat för en viss överrepresentation – en faktor på 1,5 – avseende denna grupps nyttjande av välfärd. Denna överrepresentation är i sin tur väl belagd och har presenterats separat i en bilaga till budgetmotionen.”

Vi hittar ingen bilaga i SD:s budgetmotion. Vi ringer och frågar.

Livekollen granskar under ett dygn ett politiskt påstående ur Agendas sändning. Klockan 21 på måndagen redovisas resultatet i Akuellt och här i vår liverapportering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Livekollen

Mer i ämnet