Foto: TT

Livsmedelsverket: Köttfusk på många restauranger

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte säkert att den oxfilé eller entrecôte du beställer på restaurangen verkligen är en oxfilé eller entrecôte. Det visar en ny undersökning som Livsmedelsverket gjort tillsammans med 28 svenska kommuner.

– Jag är inte förvånad över resultatet. Det är alldeles för många restauranger som inte kan redovisa att de serverar rätt kött. Risken är stor att restauranggäster har blivit lurade, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket till SVT Nyheter.

Undersökningen pågick under 20 dagar i mars och totalt besöktes 242 restauranger i 28 svenska kommuner.

Svenskt kött?

Inspektörerna tittade bland annat på vad restaurangerna hade för styckningsdetaljer på menyn och jämförde detta med vad restaurangerna verkligen köpt in. Man undersökte också om ursprungspåståenden som ”svenskt kött” verkligen stämde.

Och i 19 av de undersökta restaurangerna (8 procent) fanns inte de styckningsdetaljer i köket som angavs på menyn.

Louise Nyholm säger dock att man inte med säkerhet kan veta att restaurangerna serverat andra styckdetaljer än vad som stått på menyerna.

– I bästa fall kan man säga att restaurangerna inte har uppdaterat sina menyer eller att de slarvat. I sämsta fall har de helt enkelt lurat gästerna medvetet, säger Louise Nyholm. 

Behövs inte undersökningar där man med laboratorietester verkligen kan ta reda på vilket kött som serveras?

– Jo, de behövs också och är ett komplement till den undersökning vi gjort nu.

Fler inspektioner väntar

Det är de upprepade avslöjandena av matfusk under senare år som gjort att Livsmedelsverket och kommunerna nu skärper kontrollen. Detta är den första av flera planerade gemensamma aktioner för att avslöja och komma till rätta med allt från slarv till medvetet fusk.

– Men exakt vad vi ska undersöka tänker jag inte berätta om här. Det blir bäst effekt då, säger Louise Nyholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.