• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Ljuset från skärmar försämrar inte bara sömnen utan även minnet visar pågående forskning. Foto: TT

Ljuset från skärmar försämrar sömnen och minnet

Uppdaterad
Publicerad

Använder du surfplattan eller mobilen innan du lägger dig? Är du rädd om din sömn och även om ditt minne så gör du nog klokt i att sluta med det. Det blå ljuset från skärmarna påverkar oss nämligen mer än vi inser.

Att vi blir pigga och får svårare att somna efter att vi spelat dataspel eller nåt liknande på telefoner eller andra skärmar är inte så svårt att förstå.

Men att även själva ljuset som de flesta skärmar strålar ut har en egen direkt negativ inverkan på vår sömn och också vårt minne är det färre som känner till.

Skärmljus ger sömnstörningar

Men så är det faktiskt. Skärmar strålar ut blått ljus på en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag.

– När det blir mörkt och vi ska gå och lägga oss så ökar normalt sett nivåerna av sömnhormonet melatonin. Men när vi utsätter oss för det blåa ljuset från alla skärmar vi omger oss med så påverkar det just melatoninet och trycker ner det vilket gör det svårare att somna, berättar Frida Rångtell, sömnforskare vid Uppsala universitet.

Sömntest i en källare

För att ta reda på mer exakt hur det blåa ljuset från skärmarna vi omger oss med, och ofta tar med oss ända ner i sängen, påverkar oss har Frida inlett en stor studie nere i sömnlabbet i källaren på universitetet.

– Vi jämför hur det är att läsa en bok i pappersform med att läsa samma bok från en surfplatta under två timmar innan man lägger sig. Ett 40-tal personer får tillbringa en kväll och en natt här nere i källaren vid två olika tillfällen. Ena gången läser de en vanlig bok, andra gången samma bok från skärm. På så sätt kan vi avgöra exakt hur just ljuset, och inte själva aktiviteten på skärmen, påverkar sömnen.

Men forskarna mäter inte bara om det blir svårare att somna och om sömnkvaliteten förändras av det blåa skärmljuset, utan även minnesförmågan testas.

Minnet kan försämras

– Sömnen är helt avgörande för vårt minne, berättar Frida Rångtell. När vi sover bearbetas och förstärks minnen och en god nattsömn kan förbättra minnet och göra det lättare att lära sig nya saker.

Därför får alla försökspersonerna  börja experimentet med att göra minnestest på kvällen när de kommer till sömnlabbet. Därefter får de läsa en bok i två timmar innan det är dags att lägga sig. Under hela experimentet mäts hjärnans aktivitet via elektroder som sätts fast på huvudet och i ansiktet, och upprepade salivprov visar hur nivåerna av sömnhormonet melatonin förändras.

Efter åtta timmars sömn väcks försökspersonerna upp igen och då väntar nya minnestest och nya salivprov. 

Samma process upprepas alltså vid två tillfällen för varje person, en gång med bok i pappersform, nästa gång samma bok på en surfplatta.

Stäng av skärmarna – timmar innan sovdags

Alla mätvärden ska nu analyseras och jämföras, men tidigare studier har redan visat att den som använder skärmar ett par timmar före läggdags får klart svårare att somna. Det den här nya studien kommer att visa är hur mycket detta beror på just det blåa ljuset och alltså inte på att man blir engagerad och aktiverad när man till exempel spelar dataspel eller ser en engagerande film.

– Men en sak kan jag säga redan nu även innan resultaten är klara. Är du rädd om din sömn och ditt minne, stäng då av alla elektroniska skärmar flera timmar innan du ska lägga dig. Och alla skärmar bör vara absolut förbjudna i sovrummet, säger Frida Rångtell.

Resultatet från studien väntas bli klart nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skärmljus ger sömnstörningar

Mer i ämnet