Viktiga fakta om sömn

Uppdaterad
Publicerad

Sömnen har många viktiga funktioner som till exempel att bättra på immunförsvaret, reglera vår hunger och förbättra vårt minne.

  • Sömnen förstärker och bearbetar information och fakta som du har lärt dig när du är vaken, särskilt den information som är relevant för framtiden (till exempel engelska ord för ett läxförhör dagen efter).

  • Sömnen hjälper dig ocksa att hantera känslomässiga upplevelser bättre, dvs om du senare utsätts för samma känslomässiga situation klarar du den bättre efter att du sovit.

  • Studier har också visat att sömnen skyddar hjärnan mot mekanismer som på sikt kan leda till sjukdomar som Alzheimers sjukdom.

  • Om du lider av sömnbrist har du en minskad förmåga att hantera kroppens blodsocker på ett sätt som kan närma sig tillståndet som annars drabbar diabetiker.

  • Om man utsätter sig för sömnbrist ökar blodkoncentrationen av hungerhormonet ghrelin, och dessutom uppfattas mat som mer belönade då hjärnan belöningscentra aktiveras starkare. Detta ökar på sikt risken att utveckla övevikt och fetma. Det visar flera större studier.

  • Slutligen har forskning visat att sömnen förbättrar kroppens immunförsvar och förmågan att hantera infektioner. Även vanliga och förhållandevis enkla infektioner, som förkylningar, går snabbare över och blir lindrigare om du sover gott och regelbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skärmljus ger sömnstörningar

Mer i ämnet