Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LO-besked: Kommer att samtala med SD Foto: Enno Ladwig/SVT/Tim Aro/TT

LO svänger i frågan om att samtala med SD

Uppdaterad
Publicerad

LO svänger nu i frågan om att samtala med Sverigedemokraterna. LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger till SVT att det är LO:s plikt att prata med alla partier som sitter vid makten, inklusive SD.

SD har seglat upp som näst största parti, efter S, bland LO-förbundens medlemmar. I årets riksdagsval fick partiet 27,5 procent av medlemmarnas röster, enligt SVT:s vallokalundersökning.

På onsdagen sade fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm till Expressen att man som första LO-förbund kommer att etablera kontrakt med SD och dess företrädare i riksdagen.

– De är med och styr landet nu. Jag kommer åka till riksdagen och driva mina medlemmars intressen, sade Lindholm till tidningen.

Kommunals ordförande Malin Ragnegård ser däremot ingen anledning att närma sig SD.

– De anser sig behöva påverka utskotten – vi påverkar på ministernivå. Vi drar kanske lite olika slutsatser, säger hon.

”Tvungna att prata med de som har makten”

LO:s ordförande Susanna Gideonsson verkar vara inne på samma linje som Byggnads och säger att man ”inom fackföreningsrörelsen alltid har varit tvungen att prata med de som har makten”.

– Vi har ett parlamentariskt läge där vi kommer att prata med den tillkommande regeringen. Precis som alltid kommer vi att prata med partierna vid makten i frågor som är viktiga för LO-förbundens medlemmar, säger hon till SVT:s Aktuellt.

”Bra att LO visar vägen”

I Aktuellt på torsdagen debatterade även Helle Klein, chefredaktör på industriarbetarnas medlemstidning Dagens Arbete, och Vidar Andersson, politisk redaktör vid Folkbladet, en fristående socialdemokratisk tidning, LO:s närmande till SD.

– Det är bra att LO visar vägen och kliver in i realpolitiken igen. Jag tycker att man har flummat i väg en hel del, framför allt i invandringsfrågan, säger Vidar Andersson.

Helle Klein betonar, liksom Gideonsson, att LO måste framföra sina medlemmars åsikter.

– Men det handlar om huruvida man ska bilda motstånd mot SD:s värderingar. Det kommer svensk fackföreningsrörelse alltid att göra, hoppas jag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.