Löfven balanserar på en knivsegg: ”Vill till att en Vänsterpartist inte råkar trycka på rött”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven balanserar på en knivsegg – klockan 14.00 ska riksdagen rösta för om han återigen släpps fram som statsminister. Och det räcker med att en riksdagsledamot röstar fel för att han ska falla.

Inför dagens ödesomröstning berättade statsvetaren Jonas Hinnfors, som gästade SVT:s Morgonstudion, om vad som är viktigast i dag:

– Det är att alla kandidater trycker rätt i den bemärkelsen att om Löfven ska bli statsminister får han inte ha 175 eller fler röster aktivt emot sig, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Så som partierna har deklarerat så klarar han det. Det vill då till att alla trycker rätt så att inte exempelvis en Vänsterpartist råkar trycka på rött.

”Hoppas att C och V kommer stötta budgeten”

Frågan är om dagens omröstning är en indikation på hur budgetsamtalen kommer att gå.

– Stefan Löfven har lyckats hitta en formel där Centerpartiet och Vänsterpartiet återigen släpper fram honom. Men det innebär inte att budgeten är i hamn på något sätt, det är väl den största utmaningen, säger Jonas Hinnfors.

Han tror att regeringen, det vill säga S och MP, kommer att lyssna mer på förslag från Centerpartiet och Vänsterpartiet om vad man ska få in i budgeten.

– Man jobbar in det så långt man kan i regeringens budget och hoppas att de två partierna kommer att stötta budgeten i slutändan. Det här är den stora utmaningen.

– Att inlemma de här partierna igen var det första steget. Men det är inte alls säkert att budgeten går igenom.

Budgeten ett minfält

Enligt Jonas Hinnfors är budgeten utan tvekan regeringens största utmaning.

– Det är ett minfält. Eftersom Centerpartiet och Vänsterpartiet har deklarerat att man inte ska förhandla med varandra blir Socialdemokraterna nyckelpartiet.

– Nu måste förhandlingskonsten ställas på sin spets.

Kommer allt bli lugnt nu?

– Alla vill nog ha semester, men det finns några formella saker kvar. Det är inte en regering vi röstar fram nu utan en statsminister. Löfven ska därefter snarast utse ministrar, men i praktiken ska Miljöpartiet utse sina ministrar.

– Sedan är det konselj med kungen, och sedan är regeringen tillsatt formellt. Då blir det nog semester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.