Statsminister Stefan Löfven (S) har fått sin första vaccindos. Foto: Regeringskansliet

Stefan Löfven har fått första vaccindosen

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) har vaccinerats mot covid-19.

På sin vårdcentral fick statsministern en första dos av Pfizers vaccin.

– Jag skulle bli nöjd vilket vaccin jag än hade fått, säger Löfven.

Redan innan ett vaccin mot covid-19 var framtaget klargjorde Stefan Löfven att han skulle vaccinera sig efter den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten tar fram.

För en vecka sedan inledde Region Stockholm vaccineringen i fas 3 där bland annat personer i åldrarna 60-64 år ingår, och på tisdagen passade 63-årige Löfven på att få sin första dos. Nålsticket skedde på statsministerns vårdcentral.

Coronapandemin

– Det gjorde inte ont alls, jag kände det knappt. Sedan fick jag sitta kvar en kvart och vänta om det kom något reaktion, men det gjorde det inte, säger Löfven.

Löfven: Fick reda på vilket det blev i efterhand

Statsministern fick Pfizers vaccin. Enligt honom själv skulle det inte spelat något roll vilket vaccin som hade erbjudits av de som hittills godkänts i Sverige.

– Jag fick reda på i efterhand att det blev Pfizer. Men jag skulle bli nöjd vilket vaccin jag än hade fått. Är det bara rekommenderat av myndigheterna tycker jag att man ska ta det vaccin man får, säger Löfven.

Glad över vaccinationsviljan i Sverige

Stockholm ligger fortfarande en bit efter genomsnittet i landet när det kommer till att vaccinera. Under måndagen hade 21,6 procent av regionens invånare fått en dos, medan 6,9 procent är färdigvaccinerade.

Totalt har nu över tre miljoner vaccindoser delats ut i Sverige. 27,9 procent av den vuxna befolkningen har fått minst en spruta och 8,9 procent är färdigvaccinerade. Stefan Löfven påpekar att det fortfarande är viktigt, oavsett om man är vaccinerad eller inte, att följa myndigheternas rekommendationer för att minska den höga smittspridningen som finns i stora delar av landet.

– Vi ser effekt på äldreboenden, inom hemtjänsten och tack och lov på den dramatiska minskningen över antalet avlida. Det är uppenbart att det är många som vill vaccinera sig i Sverige och det är vi väldigt glada för, säger Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet