Foto: TT

Löfven: Hårdare lagstiftning ska försvåra för extremister

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven kan tänka sig skärpt lagstiftning för att stoppa demonstrationer likt den som nazistiska NMR planerar i Göteborg.

– Det är vedervärdigt. Vi måste göra mycket mer som demokrati för att motarbeta nazism och extremism överhuvudtaget.

Löfven riktar en uppmaning till människor som eventuellt tänkt markera sitt avståndstagande:

– Om man väljer att demonstrera ska man göra det på ett sånt sätt att polisen kan koncentrera sig på nazisterna. Dessvärre kan det ibland finnas motdemonstranter som åkt dit, ibland från andra länder, för att bruka våld själva. Att demonstrera fredligt och tydligt är det bästa, säger Stefan Löfven (S) till SVT Nyheter.

NMR-demonstration i Göteborg

Känner oro

Statsministern känner oro inför demonstrationen, där polis och domstol gjort olika bedömningar av lämplig demonstrationsväg och risken för våldsamheter. Nu efterlyser han större tydlighet för hur lagen ska tolkas: 

– Om det inte räcker ska vi vara beredda att ändra lagstiftningen. För här är det viktigt att demokratin visar på allvar att vi tänker försvara demokratin. De här krafterna har inga som helst ambitioner att delta och medverka i demokratin. De vill krossa demokratin och det ska de helt enkelt inte få göra! 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet