Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gymnasiet övergår till distansundervisning resten av terminen. Utbildningsministern och statsministern kom med beskedet under torsdagen. Foto: SVT

Distansundervisning återinförs på gymnasieskolor

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieskolor ska återgå till  att undervisa elever på distans uppger regeringen på en pressträff under torsdagen. Beslutet träder i kraft på måndag och gäller fram till den 6 januari.

Beskedet lämnas på en pressträff med statsminister Stefan Löfven (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under torsdagen.

– Man kommer behöva ställa om sin undervisning. Som läget är nu är det behövligt, säger statsminister Stefan Löfven på torsdagens pressträff.

Han riktade också en uppmaning till landets gymnasielever om att beslutet inte innebär att det är ett förlängt jullov och fritt fram att umgås med vänner.

– Det handlar ytterst om liv och död, om människors hälsa, säger Löfven.

Ska minska spridningen

Sedan den 23 november har skolor större möjligheter att bedriva undervisning på distans, då gav regeringen och utbildningsminister Anna Ekström (S) grönt ljus för detta för att undvika trängsel i skolorna och minska smittspridning i samhället. Nu ska alltså samtliga gymnasieskolor införa distansundervisning.

Detta gäller dock inte gymnasiesärskolan och undantag rekommenderas även för praktiska moment som inte går att genomföra på distans, samt för språkintroduktionsprogrammen på gymnasiet.

– Tillsammans med restriktionerna och de allmänna råd som gäller bör det här kunna minska smittspridningen så ni kan återgå till närundervisning när terminen börjar igen, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Hon lyfter att det är särskilt viktigt för elever i gymnasiets årskurs tre att få en bra undervisning för att få bra slutbetyg från gymnasieskolan.

– Ni har visat att ni kan ta ansvar. Det behövs nu mer än nånsin. Det här är inte ledig tid, det är undervisning som gäller men på distans, säger Ekström.

Facket: Välkommet besked

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén är positiv till dagens regeringsbeslut.

– Det är ett välkommet besked när vi ser att smittspridningen ökar. Förhoppningsvis får vi bukt med det här över jul och nyårshelgen och kan återgå till vanlig undervisning under vårterminen. I takt med smittspridningen så ökar också oron hos våra medlemmar att befinna sig i ett klassrum med många elever, säger Fahlén till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet