”Det här drabbar ju vanligt folk”, säger statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Jessica Gow/TT

Löfven ryter till mot Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) vill se hårdare tag i arbetet mot penningtvätt och utesluter inte skärpt lagstiftning.
– Om det här senaste nu stämmer, så att man kan belägga Swedbank med de här bristerna, så är det naturligtvis fullständigt oacceptabelt, säger han.

Veckans avslöjande i SVT:s Uppdrag granskning om misstänkt penningtvätt i mångmiljardklassen med hjälp av Swedbank-konton i Baltikum upprör statsministern.

Han påminner om att banksektorn redan gör enorma vinster på att sköta sitt huvuduppdrag, som han säger är att vara ett smörjmedel i det finansiella systemet och se till att betalningar och lån fungerar i ekonomin.

Men om de då befinns hålla på med den här typen av verksamhet, tvätta pengar åt brottslingar, då underminerar ju det tilltron till hela systemet. Och tilliten i vårt samhälle är A och O. Om människor får veta att bankerna också sysslar med den här typen av verksamhet då undergrävs detta, säger Löfven, när TT:s utsände tar upp frågan med honom i samband med ett besök i Madrid.

”Vi kan inte tolerera detta”

Behövs det hårdare tag från myndigheternas sida för att bekämpa penningtvätt och terrorfinansiering?

– Ja, vi behöver detta. Är det så att det är två – och vad är det som inte säger att det är tre eller fyra – banker? Det vet vi inte. Så uppenbarligen behövs det göras en översyn av banksektorn i sin helhet, för vi kan inte tolerera detta som samhälle.

Kan det behövas lagstiftning?

– Det kan definitivt behövas mer lagstiftning, säger Löfven.

Vår regering, under förra mandatperioden, införde ju tuffare regler – en penningtvättlag – just i syfte att se till att göra det svårare att agera så här och lättare att upptäcka penningtvätt. Vi har gett Finansinspektionen mer resurser, precis i samma syfte, därför vi kan inte tolerera att bankerna gör det här lika lite som vi kan tolerera skattefusk och skatteflykt, tillägger han.

”Drabbar vanligt folk”

Enligt Löfven kan det som nu har uppdagats tydliggöra att de åtgärder som vidtagits inte räcker.

Vi ska inte ge oss, utan det är steg, för steg, för steg som gäller – tills det här är borta och bankerna inte ens är i närheten av att tvätta pengar åt brottslingar.

Han tillägger att han ser det som särskilt upprörande att de som ägnar sig åt finansiell brottslighet som penningtvätt, skattefusk och skatteflykt ofta befinner sig i den sektor av samhället som har det allra bäst.

Det här drabbar ju vanligt folk. När vanligt folk får slita varje dag för att få det att gå ihop är det här fullständigt ohållbart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet