Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) håller pressträff under S-kongressen i Örebro. Foto: Filip Erlind, TT

Löfven: S är fortfarande ett parti för arbetare

Uppdaterad
Publicerad

Trots kritiken mot Socialdemokraterna efter Januariöverenskommelsen om att partiet kompromissat för mycket med Liberalerna och Centerpartiet, står partiledaren Stefan Löfven fast vid att S är ett parti för arbetare. Det säger han i SVT:s Agenda.

– Vi är ett parti för arbetare och tjänstemän, ett parti för löntagare. Vi står upp för löntagarnas rättigheter, det har vi gjort inte minst under förra mandatperioden, säger Löfven.

I höstens val tappade ni många LO-väljare. Sedan ert samarbete med C och L presenterades har stödet minskat ytterligare bland LO-medlemmar. Vad är förklaringen?

– Vi har en ny situation i svensk politik. Det var helt rätt att göra januariavtalet, vi har ett starkt stöd för det i partiet och LO har också tydligt uttalat att det var rätt, av många skäl, säger Stefan Löfven.

”Starkt stöd för kompromissen”

Han konstaterar att avtalet också har inslag som S inte själva skulle ha beslutat om.

– Men kompromissen var nödvändig, helheten i avtalet är bra och det har jag ett starkt stöd för, säger han.

Stefan Löfven säger också att det viktigaste som hans parti kan ge löntagarna är fler människor i arbete.

– Vi har aldrig haft så hög sysselsättningsgrad som nu i Sverige. Och att stå upp för kollektivavtalen, förbättra arbetslöshetsförsäkringen och så vidare, det är det vi gör och med tiden tror jag det kommer att visa sig bland LO-förbundens medlemmar, säger han.

Pappers ordförande Matts Jutterström sade nyligen i SVT:s Aktuellt att det inte är socialdemokratisk politik att gå med på att slopa värnskatten. Där får han medhåll av Stefan Löfven.

– Att ta bort värnskatten utan att göra något annat i skattesystemet – nej, det är helt korrekt och hade vi fått bestämma själva, då hade det inte skett, säger Löfven som ändå hävdar att de fått igenom mycket socialdemokratisk politik.

Se hela intervjun med Stefan Löfven i Agenda i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet