Stefan Löfven: ”Skolan ska finnas där och ge ett tidigt stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är värst i Europa när det gäller antalet unga människor som blir skjutna, visar flera undersökningar. Statsminister Stefan Löfven (S) menar att det är en utveckling som har pågått under lång tid och att man inte såg det komma.
– Skolan ska finnas där och ge ett tidigt stöd så alla går grundskolan och gymnasiet och kan komma ut i yrkeslivet i stället för att välja brottets bana, säger Löfven i en intervju i SVT:s Agenda.

Förra året sköts 45 personer ihjäl i Sverige enligt polisen. 2017 miste 43 personer livet i dödsskjutningar och fram till den 14 november i år är antalet dödsskjutningar 32.

– Den organiserade brottsligheten beror på segregation, att det har tillåtits fortgå allt för länge. Det viktigaste vi gör här är att minska skillnaderna i vårt samhälle, säger statsminister Stefan Löfven.

Löfven menar att segregationen beror på att det är för låg sysselsättning och för hög arbetslöshet i de områden där gängbrottsligheten sker.

– Men det hade det varit oavsett vem som hade bott där, om det var så att du hade satt dit människor som var födda i Sverige under samma förutsättningar, så får du samma resultat, säger han.

Löfven: Mer stöd i skolan

Löfven anser att det är skolan som tidigt måste kunna ge stöd, att barn genomför grundskolan och gymnasiet och därmed kan se sin framtid.

– Problemet är att vi har några områden som har stora problem med hög arbetslöshet, skolor där barnen inte känner att det här är min framtid och det är därför som vi satsar mer nu på skolor, säger Stefan Löfven i Agenda.

De skolor som behöver mer stöd ska också få mer stöd, menar statsministern.

– Unga ska se sina föräldrar gå till jobbet, inte vara lediga och tro att det är det som är det normala. Det normala är att gå till jobbet, säger Löfven.

Se hela intervjun i kvällens Agenda kl. 21.15 i SVT2 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.