Lokal oro sedan länge i fallet med Ystad-barnen

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns en oro bland lokalinvånare på Österlen för de isolerade barnen. Flera ska ha slagit larm – men kommunen agerade inte förrän förra året.

– Mitt intryck var att det inte var så att man gnällde i det tysta och bekymrade sig, utan man hade i vissa fall gått vidare med detta, säger Göran Göransson (KD), kommunpolitiker i Ystad.

Utifrån kan gården på Österlen framstå som öde med igenväxta buskar, plankväggar, stängsel och oklippt gräs. Men här levde föräldrarna med fem barn i åldrarna fyra till arton år, vilket tidningarna HD-Sydsvenskan var först att rapportera.

Barnen var isolerade från både grannar och släktingar, och gick enligt myndigheterna inte i skolan. När socialtjänst och polis knackade på den 29 augusti förra året, 103 dagar efter att Skatteverket gjort en orosanmälan, var barnen i ett sådant skick att de fyra som är minderåriga omhändertogs akut.

De isolerade barnen i Ystads kommun

Hemmet var smutsigt och stökigt, och alla barnen hade dålig balans och svaga muskler. Flera visste inte hur man tvättar sig eller går på toaletten, de hade svårt med tidsuppfattning och saknade grundläggande kunskaper i skriv- och läsförståelse, framgår i en dom från kammarrätten.

Domen slog fast att barnen ska tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga, LVU. Men flera år före myndigheternas upptäckt, hade personer i det lilla samhället på Österlen larmat olika instanser om barnens situation. Det berättar flera boende för SVT Nyheter.

Rädsla för att tala öppet

Den kristdemokratiske lokalpolitikern Göran Göransson som själv bor i närområdet och är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Ystad, säger att många lokalinvånare var bekymrade över att barnen inte gick i skolan.

– Man ställde frågor om hur det kunde gå till så här, mitt bland oss, säger han.

Den uppfattning han fick var att flera personer larmat olika myndighetsinstanser.

– Det lugnade mig i det här läget, säger han och berättar att han tolkade det som att farhågorna därmed nått ansvariga som borde agera om något inte stod rätt till.

En kvinna som växt upp i byn säger att det funnits en rädsla för att öppet tala om misstankarna mot familjen.

– Det blir väldigt utlämnande att vara en person som lägger näsan i blöt, säger hon.

Intern utredning inledd

Bland de som ska ha slagit larm finns en lärare som flera gånger under åren försökte uppmärksamma kommunen på barnens situation. Läraren har avböjt att intervjuas.

Enligt den tidigare utbildningschefen Ingrid Tjärnehov, som var en av de ansvariga som godkände att barnen inte skulle omfattas av skolplikt i tron att de vistades utomlands, nåddes hon personligen aldrig av sådana larm om barnen.

För då hade hon agerat omedelbart, säger hon.

Efter avslöjandet om barnen har Ystads kommun inlett en internutredning för att ta reda på varför barnen kunde gå under radarn under så lång tid – och om kommunen missat att agera på allmänhetens larm.

– Det vi ska titta på nu är om den har kommit till någon annan och varför den i så fall inte har agerat, säger Christer Olofsson, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen.

Föräldrarna nekar till allt

Kvinnan som SVT Nyheter möter, mitt bland gårdarna på Österlen, menar att hon och andra utgått från att myndigheterna skulle agera mot familjen på den oro som signalerades.

– Men eftersom ingen har gjort det så är det klart att man börjar tänka att då är väl saker och ting okej, säger hon.

Föräldrarna nekar till alla anklagelser enligt deras juridiska ombud Nellie Karlsson Rowley.

– Föräldrarna har varit i god tro och lämnat in alla dokument som har efterfrågats av dem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De isolerade barnen i Ystads kommun

Mer i ämnet