Lööf backar om sänkta ingångslöner för unga

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet har länge drivit frågan om sänkta ingångslöner för unga. Men i Utfrågningen i kväll sade partiledaren Annie Lööf att hon inte längre vill se generellt lägre lön för unga på första jobbet.

Centerledaren Annie Lööf var sist ut av partiledarna att grillas i SVT:s Utfrågningen. Och när hon pressades om Centerpartiets förslag om sänkta ingångslöner kom hon med ett för många oväntat besked – hon vill inte längre se generellt sänkta ingångslöner för unga.

– Vi tror på de här avtalen som fack och arbetsgivare nu har kommit överens om: Det vill säga att man får en 75-procentig lön och sedan jobbar resterande 25 procent i utbildning med handledarstöd, sade hon.

Utfrågningen

Vill inte sänka fler löner

Yrkesintroduktionsanställningarna, eller YA-jobben, som Annie Lööf syftar på, riktar sig till unga under 25 år. Hittills omfattas 199 unga av avtalen. Centerpartiet har tidigare drivit frågan om generellt sett lägre lön till unga. Men i Utfrågningen svarade Annie Lööf så här:

SVT: Ni vill väl också ha generellt sett lägre lön, på vanliga jobb?

– Jag tycker inte det. Jag tycker att vi har nått en bra modell vad gäller yrkeintroduktionsanställningarna. Och där är jag väldigt pragmatiskt. För det finns ju inget skäl att enbart sänka ingångslönerna.

SVT: Men så står det på er hemsida?

– Ja men vi har ju fått igenom det vi faktiskt har drivit under många år.  En konkret väg i detta är det vi nu har slutit med arbetsmarknadens parter.

SVT: Så längre än så vill du inte gå längre?

– Nu tycker jag att vi ska pröva den här modellen med de här YA-jobben som finns. Det är fortfarande bara några hundra som har fått möjligheten att lära på jobbet genom en lite lägre lön men en chans att få en fot in.

Har partiet bakom sig

SVT: Har du partiet bakom dig att inte längre förespråka sänkta ingångslöner?

– Ja, vi har haft en framgång i detta. Även under min föregångares tid drev vi på för sänkta ingångslöner för unga människor. Här har vi lyckats få på plats ett system vad gäller YA-jobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet