Margit Silberstein, kommentator Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Lööf måste ta kommandot”

Uppdaterad
Publicerad

Krisen djupnar inom Centerpartiet. Samtidigt är partiledaren Annie Lööf på semester. Efter att flera i partitoppen tagit avstånd från förslaget till nytt idéprogram pressades Lööf att också göra det, menar SVT:s Margit Silberstein.

Kritiken inom Centerpartiet mot det kontroversiella förslaget till nytt idéprogram fortsätter. Både Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson har gått ut och kritiserat punkter i förslaget.

Samtidigt som partiets siffror rasar och förtroendet för Lööf själv är rekordlågt är partiledaren på semester. Och det skadar henne, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

– Det har varit dåligt för Annie Lööf att inte vara hemma, träda fram och ta kommandot. Det hade hon haft möjlighet att göra nu.

Efter en tids tystnad kommenterade i dag Centerledaren förslaget och sade att hon var tveksam till de mer kontroversiella punkterna.

– Nu har det börjat blåsa tillräckligt hårt för att hon ska sätta ner foten. Hon måste ha känt en press på sig efter att Hatt och Jonsson gått ut och tagit avstånd från de mest spektakulära punkterna, eftersom hon så sent som i går inte ville kommentera förslaget. Jag kan tänka mig att hon tycker att det känns svårt att hon inte är i Sverige.

Hur kan man se på Hatts kritik?
– Hon vill att man ska ta tillvara på mångfalden och inte skapa ett parti där färre känner sig hemma. Hatt är den som anses vara mest socialliberal av de tre – Hatt, Lööf och Anders W Jonsson – som slogs om partiledarrollen. Att Jonsson och Hatt går ut och kritiserar idéprogrammet kan man uppfatta som en kamp om partiets inriktning. Att Annie Lööf inte har varit med i kampen är inte bra för henne.

Vad säger du om Lööfs låga förtroende?
– Annie Lööf hade en väldigt tuff start från början och hon hann aldrig skapa något förtroende hos väljarna. Hon står på en väldigt porös grund och nu rasar det ännu mera.

Kan hon vända trenden?
– Om hon tar sig upp ur det här träsket hon hamnat i skulle hon komma ut väldigt stark. Men som det ser ut nu ser det väldigt svårt ut.

Kan hon sitta kvar med så lågt förtroende?
– Centerpartiet har väldigt dålig erfarenhet av att byta partiledare nära inpå valet. Det gjorde de när Olof Johansson avgick och Lennart Daleus tog över. Det gick jättedåligt i valet och Daleus fick gå efter väldigt kort tid. Mot den bakgrunden ska det mycket till att peta partiledaren. Å andra sidan har det rasat väldigt fort för Centerpartiet sedan Lööf tillträdde. Det beror helt enkelt på hur desperata de är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet