Annie Lööf (C) säger att hon blev ”fly förbannad” när hon fick reda på uppgifterna kring Fredrick Federley och hans närståendes brott. Foto: TT, SVT

Lööf om Federleys framtid: Jag som partiledare kan inte avgöra

Uppdaterad
Publicerad

C-ledaren Annie Lööf säger att det inte är upp till henne att avgöra om Federley i framtiden kommer att kunna återvända till partiet. Hon tror inte heller att skandalen skadar partiets förtroende i frågor som rör barns rättigheter.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf tycker det var ett klokt beslut av Fredrick Federley att lämna sina politiska uppdrag efter det framkommit att en närstående till honom dömts för bland annat grova våldtäkter mot barn.

– Jag ser oerhört allvarligt på situationen som uppdagats och känner väldigt stor ilska över vad den här närstående mannen gjort. Det var klokt av Fredrick Federley att lämna sina uppdrag för det blev en ohållbar situation, säger Lööf till SVT Nyheter.

”Gemensam bedömning”

Partisekreteraren Michael Arthursson har tidigare sagt till SVT Nyheter att han inte utesluter att Federley i framtiden återvänder till politiken.

Gör du en annan bedömning än Arthursson?

– Vi har en gemensam bedömning där vi har fokus på att se till att Fredrick får den hjälp som behövs så han ska bli psykiskt stabil och fokus på den nya Europaparlamentarikern Emma Wiesner.

– Vad som händer i framtiden får medlemmarna och Fredrick Federley själv bestämma. Jag som partiledare kan inte svara på det, säger Lööf.

Skadar inte förtroendet

Lööf tror inte att det kommer påverka väljarnas förtroende för partiet och hennes engagemang i frågor som rör barns rättigheter.

– Jag är övertygad om att människor som följt mig under en lång tid vet att jag har ett stort engagemang i kampen för kvinnor och barns rättigheter. Det den närstående har gjort är avskyvärt och jag känner för de barn som utsatts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.