Foto: TT

Lööf vill sälja Vattenfalls ”smutsiga” del

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall planerar att öppna nya gruvor för brunkol i Tyskland – trots att brunkol är ett stort hot mot klimatet. I kvällens partiledarutfrågning var Centerpartiets Annie Lööf tydlig med att hon vill sälja den europeiska delen av Vattenfall.

Vattenfall, som ägs av svenska staten, ska enligt regeringen vara ledande i en ”grön omställning”. Trots det öppnar Vattenfall i höst ännu ett kolkraftverk i Tyskland och man planerar också att öppna nya gruvor för brunkol.

Men Centerpartiets Annie Lööf vill dela upp Vattenfall i två delar och sälja den europeiska delen. Det sade hon i Utfrågningen i kväll.  

Utfrågningen

– Vi har sedan 2010 haft som linje för Centerpartiets del att se över hur omfattande Vattenfalls verksamhet ska vara. Nu vet jag att Vattenfall själva tittar på att dela upp sin verksamhet i en nordisk och i en europeisk del. Och jag är inte främmande för att i framtiden faktiskt sälja den europeiska delen, sade hon.

En öppning i valmanifestet

Centerpartiet har i flera år talat om att sälja delar av Vattenfall, men hittills har ingenting hänt. Annie Lööf poängterar dock att Alliansen i sitt valmanifest slår fast att man vill behålla den nordiska delen av Vattenfall.

– Indirekt säger vi att vi öppnar för att sälja den europeiska delen, säger hon.

”Styrelsen har ett ansvar”

När Annie Lööf pressas om varför Vattenfall kan fortsätta att investera i kolkraft, trots att Centerpartiet, som kallar sig Alliansens gröna röst, har haft näringsministerposten i åtta år svarar hon:

– Vi styr genom övergripande ägardirektiv. Sedan har styrelsen ett ansvar att leva upp till de målsättningar vi har. Och jag upplever att de gör det i dag. De har målsättningen att sänka sina koldioxidutsläpp och investera i förnyelsebar energi och det gör de. Men det är tveksamt att investera miljarder i kolkraft.

SVT: Tveksamt? Är det allt du kan få ur dig, du som är den gröna rösten…?

– Nej, jag säger också att jag långsiktigt är beredd att sälja den verksamheten.

SVT: När då?

– Det avgör marknadsläget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet