Foto: SVT

Lotta Edholm: Strategin mot extremism rent flum

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stads nya strategi för hemvändande IS-krigare har skapat en högljudd debatt i veckan. En av de som stått för den hårdaste kritiken är oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (FP). I kväll mötte hon den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, i Agenda.

Lotta Edholm menar att den nya strategin sänder fel signaler och att den därför är olycklig. I kvällens Agenda säger hon att Stockholms stad lovar bostäder och jobb till människor som kommer från en ”mördarverksamhet”.

– Jag tror att det är helt fel väg att gå. Det är en djup kränkning mot dem som utsätts för IS terror. Stockholms stad kan naturligtvis inte utlova bostad och jobb. Det är den typen av flum som skadar hela saken, säger Edholm.

Agenda

”Debatten måste bli mer seriös”

Mona Sahlin, som utsågs av den förra regeringen till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism anser dock att många kritiker, inte minst Lotta Edholm, ägnar sig åt populism när de kritiserar strategin och att debatten måste bli mer seriös.

– Man kan inte prata om gräddfiler. En del av dem som kommer tillbaka måste vi få bort från extremismen. Den dagen vi kan bevisa vad de gjort i Irak och Syrien då ska de straffas för det. Men jag har också mött föräldrar till 17-åriga tjejer som mer eller mindre blivit nedlurade till IS. Den dagen de kan komma tillbaka så behöver vi verkligen hjälpa till. Den här debatten måste bli mer seriös, säger Sahlin.

– Det som Mona tar upp är helt korrekt. Att jobba med avhopparverksamhet, mer förebyggande och så vidare. Det måste vi göra. Men det finns oerhört lite av i det i den här strategin, säger Lotta Edholm.

”Det finns saker att kritisera”

Mona Sahlin kritiserade också Lotta Edholm för att inte själv ha bidragit till att skapa en strategi mot extremism när hon och hennes parti hade makten i stadshuset.

– Det finns saker att kritisera i handlingsplanen. Men det är trist att ta i med de här populistiska svängningarna om gräddfil. Stockholm har ett problem som också du måste stå för, att man inte har tagit fram en strategi, säger Sahlin.

Rört upp många känslor

Människor har i veckan upprörts över att Stockholms nya strategidokument nämner att samarbete med bostadsbolagen krävs. Många har tolkat det som att hemvändare automatiskt skulle få en lägenhet av kommunen. Mona Sahlin menar att det kan vara viktigt att kunna flytta på människor från de miljöer där de radikaliserats. Lotta Edholm menar att det är olyckligt att det ens ger sken av att det är på det sättet.

– Signalverkan tycker jag är viktigt. Det är särskilt viktigt för de offer som finns i Sverige. Men också för dem som är oroliga för sina anhöriga. Därför får man inte försätta sig i den situation som det rödgröna styret gjort när man tar fram ett dokument som man sedan uppenbarligen inte vill stå för. Jag tycker det är så dåligt, säger Edholm.

– Det finns återvändare som faktiskt inte har begått några brott nere i Irak och Syrien. Det finns unga människor som har hamnat fel och luras ner, säger Mona Sahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet