Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard och partiledare Ulf Kristersson under en pressträff om integrationspolitiken tidigare under mandatperioden. Foto: Jessica Gow/TT

M: ”Det är avgrundsdjupa skillnader mellan oss och MP”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter så överväger MP att lämna regeringen om de inte får större inflytande över migrationsuppgörelsen. Nu kräver M samtidigt att S ska garantera att överenskommelsen drivs igenom – oavsett vad MP tycker.
– Det är avgrundsdjupa skillnader mellan vår invandringspolitik och Miljöpartiets, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson.

Migrationskommittén ska redovisa sina slutsatser i augusti. Men det är få som i dag tror att partierna ska kunna nå en bred överenskommelse.

Efter att S lämnat sitt bud i förhandlingen förra veckan, där de bland annat öppnar för ett så kallat volymmål över hur många asylsökande som tas emot, så har MP enligt uppgift suttit i krismöte. Partiet ska ha diskuterat att eventuellt lämna regeringen om så blir fallet.

”Vi vill ha garantier”

Samtidigt trycker Moderaterna på från andra hållet. De kräver nu att S garanterar att driva igenom överenskommelsen oavsett vad MP tycker.

– Vi har krävt att om det är så att vi når en överenskommelse men regeringen inte kan omsätta den i en proposition, så vill vi ha garantier från S och de andra partierna som ingår överenskommelsen om att vi gemensamt ska ta den genom riksdagen.

Om S går med på det skulle det alltså innebära att om MP försöker stoppa överenskommelsen inom regeringen så förväntas S ändå driva igenom det i riksdagen.

– För oss är det viktigt att vi får tydliga garantier på att en överenskommelse som vi eventuellt ingår blir på riktigt. Att det inte blir en pappersprodukt som sedan förhandlas om i regeringen mellan S och MP.

”Avgrundsdjupa skillnader”

Hur långt ifrån MP står ni i migrationspolitiken?

– Det är avgrundsdjupa skillnader mellan vår invandringspolitik och Miljöpartiets. Vår står fast förankrad i verkligheten och den situation vi har ute i utanförskapsområdena. Och Miljöpartiet tycks vara inställda på att man på varje punkt som vi har på vårt bord ska öppna upp för en mer omfattande invandring.

Ska man tolka det som att du ser det som uteslutet att ni når en bred överenskommelse?

– Jag har mycket svårt att tro att vi skulle kunna skriva under på samma produkt. Det finns en tydlig majoritet i kommittén och i riskdagen för en mycket stram invandringspolitik och det måste naturligtvis spegla det vi kommer fram till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer