• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Moderaternas förslag om att Kriminalvården ska ha huvudansvaret för unga brottslingar i stället för socialtjänsten, sågas av Socialdemokraterna. Foto: TT

Tobé: ”Det innebär att man ibland får arbeta med inlåsning”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården bör ha ansvaret för unga som begår grova brott i stället för socialtjänsten. Det vill Moderaterna och anslår 150 miljoner extra till Kriminalvården i sin skuggbudget.

– Det innebär att man ibland får arbeta med inlåsning. Vi har tyvärr väldigt farliga individer som kan vara så pass unga som 16, 17 år, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Moderaterna vill att Kriminalvården tar över huvudansvaret för att förhindra att unga som begår och döms för grova brott fortsätter med det.

– Kriminalvården har bättre kompetens och erfarenhet av att hantera grovt kriminella individer, säger Tomas Tobé. Han anser att förslaget kommer innebära en avlastning för socialtjänsten, som i dag har huvudansvaret för denna grupp.

– De har redan en väldigt ansträngd situation. Det här skulle skapa en möjlighet för socialtjänsten att i stället arbeta mer med de ungdomar som är på väg in i kriminalitet.

S sågar förslaget

Men justitieminister Morgan Johansson (S) sågar förslaget.

– Jag tycker att det är helt fel väg att gå. Vi sätter inte femtonåringar i fängelse på det sätt som jag upplever att Moderaterna nu vill göra.

Han tror inte att Moderaternas förslag kommer leda till en avlastning för socialtjänsten.

– Jag tror snarare att de är ute efter motsatsen, alltså att skära ner på socialtjänsten. Vi skulle snarare behöva göra tvärtom och bygga ut socialtjänsten liksom att öka deras samverkan med polisen.

Socialtjänsten gynnas

Men enligt Tomas Tobé kommer socialtjänsten snarare att gynnas av förslaget.

– I dag finansieras ju socialtjänsten av kommunerna. Om staten går in och tar ett mycket större ansvar för att få bort grovt kriminella ungdomar betyder det mindre kostnader för kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.