Vapen som tullen tog i beslag 2017. Foto: TT

Polisen vill se hårdare tag mot unga kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Polisen anser att samhället måste sätta in fler åtgärder mot unga kriminella i åldern 15-18 år. I en utredning som lämnas till regeringen under tisdagen anser polisen att man måste få till alternativa åtgärder för den här gruppen.

– Vi ser allt mer hur äldre kriminella systematiskt använder unga för att transportera vapen och narkotika. Det är superviktigt att det måste bli en tidig reaktion mot kriminalitet, säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving till SVT Nyheter.

Det är ytterst sällsynt att unga i åldern mellan 15 och 18 år häktas. De misstänkta ungdomarna lämnas i stället över till socialtjänsten.

– Vi inom polisen slås av att det är för vaga reaktioner på de brott de begår. Vi säger inte att de ska låsas in eller få vård. Det är inte polisens sak att bestämma. Men vi slås av hur taffligt samhället reagerar mot unga kriminella, säger Mats Löfving.

Skärpta straff för smuggling av vapen

I rapporten föreslår polisen också att regeringen också bör överväga att införa en straffskärpning för smugglingsbrott när det gäller vapen och explosiva varor. Polisen menar att straffen bör skärpas på samma sätt som lagen om grovt vapenbrott skärptes vid årsskiftet.

– Det smugglas in för mycket vapen i Sverige och vi tar för få. Så det handlar om två saker: Dels att avskräcka smugglarna att inte komma till Sverige med vapnen, men det är också ett sätt för oss och Tullverket att prioritera de här brotten, säger Mats Löfving.

”En av polisens viktigaste frågor”

Vid årsskiftet skärptes straffet för grovt vapenbrott för att snabbare kunna få bort beväpnade personer från gatan.

Minimistraffet är numera två år, vilket innebär att straffvärdet i sig räcker som skäl för häktning och ökade spaningsmöjligheter för polisen. Tidigare har personer som påträffats med vapen kunnat släppas direkt i väntan på rättegång. Maximistraffet höjdes samtidigt från fyra till fem års fängelse.

– Det här är en av polisens viktigaste frågor för att bromsa utvecklingen när det gäller gäng och skjutningar, säger Mats Löfving.

Fakta: Polisens arbete mot vapen

Regeringen gav Polismyndigheten i uppdrag den 1 december 2015 att utreda hur man kunde skapa förutsättningar för att ytterligare kunna motverka förekomsten av illegala vapen och explosiva varor inom landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.