Joakim Larsson, M-ordförande i Stockholms stad tycker att M måste bli tydligt om SD-samarbete. Foto: SVT

M-politiker om krisen: Måste stänga dörren mot SD

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna måste bli tydligare och sätta ner foten om att samarbete med Sverigedemokraterna inte är aktuellt. Det sade Joakim Larsson, M-ordförande i Stockholms stad, i SVT:s Agenda i kväll. Men andra moderater är betydligt mer tveksamma.

Moderaterna är splittrade. Avgångskraven på Anna Kinberg Batra skapade oenighet och det gör även frågan om att öppna dörren till att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Stockholms stad var ett av de M-distrikt som krävde Kinberg Batras avgång. Distriktets ordförande Joakim Larsson tycker att nästa partiledare måste vara tydlig och stänga dörren till Sverigedemokraterna nu.

Agenda

– Vi står inte för SD:s populistiska värderingar, då är det inget bra att inte väljarna kan lita på våra intentioner, då är det bättre att vara tydlig och säga: Vi kommer inte anpassa oss efter deras politik och därmed är dörren stängd.

LÄS MER: Krönika om M-krisen av Margit Silberstein

”Måste ha samma linje”

Att ha samma linje mot SD som de andra Allianspartierna är avgörande, säger Joakim Larsson.

– Man måste ha en samstämmig bild, annars faller Alliansen.

– Det är en otroligt viktig fråga för vårt parti. Därför tycker jag att det är viktigt att vår partiledare, vem det än blir sätter ner foten och ser till att övriga allianspartier är trygga med Moderaternas besked annars är inte väljarna trygga.

”Röstar de på oss kan vi inte rå för det”

Johnny Magnusson, M-ordförande i Västra Götaland stöttade Anna Kinberg Batra in i det sista. Han är inte lika säker på att en stängd dörr mot Sverigedemokraterna är rätta vägen för Moderaterna.

– Man ska stänga dörren så till vida att man inte ska dansa efter deras pipa. En alliansregering som har minoritet i riksdagen kommer att hamna i situationer där Sverigedemokraterna tillsammans med Socialdemokraterna får lägen att fälla regeringen. I så fall måste vi prata igenom det, annars måste man ju vara beredd på att gå.

Kan man hämta stöd från SD?

– Om SD utan att mucka röstar på våra förslag så kan vi väl inte rå för det.

Till och med bilda en alliansregering med stöd av SD?

– Det är betydligt mer tveksamt.

Agenda om Moderaternas kris

Efter Anna Kinberg Batras avhopp är frågan hur partiet ska ta tillbaka sina förlorade väljare. I Agendas studio debatterade Joakim Larsson, Moderaternas förbundsordförande i Stockholms stad och Johnny Magnusson, Moderaternas ordförande i Västra Götaland. Se hela Agenda i efterhand på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet