Foto: TT

M: Stora skattereformer ska få fler i arbete

Uppdaterad
Publicerad

Fler personer i arbete och ökad trygghet i samhället. Det är hörnstenarna i Moderaternas vårbudget. Partiet presenterade i dag ett reformpaket på sammanlagt 37 miljarder kronor. 

Vårbudgeten som presenterades av partiledaren Anna Kinberg Batra och partiets ekonomiskpolitisa talesperson Ulf Kristersson, som målade upp en framtidsbild av Sverige där det avgörande att allt fler, främst utrikes födda, får jobb.  

Moderaterna vill skapa 500.000 nya jobb till 2025 och föreslår därför skattesänkningar på 22 miljarder, riktat till dem med låga inkomster. Ett utvidgat jobbskatteavdrag ska tillsammans med tuffare bidragsregler få fler i arbete. 

– Vår övergripande uppgift är att leda Sverige in i arbete från bidrag, säger Ulf Kristersson. 

Nya tidsgränser

Partiet vill också införa en bidragsreform med ett bidragstak och en tidsgräns för a-kassa och aktivitetsstöd.

LÄS MER: Mats Knutson: Skattefrågan kan avgöra Alliansens framtid

Tiden för a-kassa ska sänkas från 13,5 till 12 månader och aktivitetsstödet ska upphöra vid arbetslöshet längre än tre år.  

– Det behövs ett bidragstak så att de samlade bidragen aldrig blir högre än 75 proicent av den avtalade lägstalönen, säger Ulf Kristersson.  

Målet är att halvera klyftan mellan inrikes och utrikesfödda till 2025 och enligt Ulf Kristersson är utrikesfödda kvinnor en prioriterad grupp att få in på arbetsmarknaden. 

Nya poliser

Ett annat prioriterat område i vårbudgeten är säkerheten och därför vill man skjuta till mer resurser till försvaret och polisen. Partiet vill satsa 5 miljarder på polisen. Så snart som möjligt vill Moderaterna ha 5.000 nya poliser och 1.330 civilanställda inom myndigheten och 2025 ska det finnas 25.000 fler poliser. Försvaret ska stärkas med 8,5 miljarder kronor fram till 2020. 

För att finansiera reformerna föreslås den 12-procentiga momssatsen höja till 13 procent.

I en intervju med TT ifrågasätter finansminister Magdalena Andersson (S) hur samhällsutmaningarna ska lösas med skattesänkningar.

– Det är uppenbart att jag och andra höginkomsttagare kommer att få en större skattesänkning, i kronor räknat, än en låginkomsttagare eller någon som är på sitt första jobb, säger Andersson till TT.

Hon påpekar också att inkomstklyftan mellan löntagare och pensionärer kommer att öka igen med Moderaternas förslag, eftersom skattesänkningen är utformad som ett jobbskatteavdrag, om än med mer fokus på lägre inkomster än tidigare konstruktioner.

M:s viktigaste budgetförslag för 2018

* Sänkt inkomstskatt med maximalt 484 kronor per månad, kostar totalt 22 miljarder kronor.

* En bidragsreform: bland annat skärpta aktivitetskrav för att få försörjningsstöd, tydligare kvalificering genom arbete eller permanent bosättning för att få olika bidrag.

* Minskat antal ersättningsdagar i arbetslöshetsförsäkringen till ett år eller 265 ersättningsdagar. Dessutom föreslås att taket i a-kassan sänks och att aktivitetsstödet upphör efter tre års arbetslöshet.

* M vill ha minst 25 000 fler poliser till 2025 och resurser till högre löner. För 2018 avsätts 1,7 miljarder för att stärka polisen.

* Totalt föreslås reformer för 37 miljarder kronor 2018. De finansieras bland annat med åtstramningar i bidragssystemen och en höjning av momsen från 12 till 13 procent, men också genom att partiet säger nej till en rad av regeringens budgetförslag, till exempel byggnadssubventioner, arbetsmarknadsåtgärder och kommunala klimatprojekt. Däremot säger M ja till regeringens förslag på sänkt skatt för pensionärer.

Källa: Moderaterna/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.