Foto: SVT

Svantesson om kritiken: Vi måste våga prata om det som inte fungerar

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas utspel om skärpt flyktingpolitik har mött stark kritik, bland annat från Centerpartiet. Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna håller inte med om att partiet gör invandrare till syndabockar.
– Vi vill vara konstruktiva, sade hon i SVT:s Agenda i kväll.

Moderaternas utspel kring att skärpa flyktingpolitiken har den senaste tiden duggat tätt.

I veckan krävde Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson att regeringen tydligare ska redovisa vad invandringen till Sverige kostar. Partiet vill också begränsa rätten till skola och vård för papperslösa.

”Ska inte svartmåla”

Utspelen tycks ha skapat en spricka mellan Centerpartiet och Moderaterna. Michael Arthursson, partisekreterare för C har varnat för att Moderaterna riskerar att göra invandrare till kollektiva syndabockar för en rad problem.

Men Elisabeth Svantesson håller inte med om att partiets utspel skapar syndabockar.

– Det är verkligen inte vår intention utan vår intention är att få saker att fungera bättre än i dag. Då måste man också våga börja prata öppet om det som inte fungerar. Man ska inte svartmåla men heller inte skönmåla, man ska beskriva saker som de är, säger hon i kvällens Agenda.

Hur ska ni kunna bilda regering med så skilda uppfattningar?

– Vi är överens om väldigt många frågor. I migrationspolitiken har vi något skilda ingångar men också väldigt många likheter, vi var båda med om migrationsöverenskommelsen 2015 till exempel.

Varför är det så länge sen man hörde Moderaterna prata om det positiva med invandring?

– Det har jag gjort under lång tid. Men det kan ju också bero på att det är under senare år som det har blivit väldigt stora problem.

”Det finns hopp”

Svantesson tycker att det finns tydliga skillnader mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna.

– Vi vill vara konstruktiva och se att det finns lösningar, det finns hopp. Det är skillnaden mellan oss och Sverigedemokraterna. De vill svartmåla och exploatera problem. Vi vill hitta lösningar på de problem vi ser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet