Moderaterna föreslår bland annat det ska vara möjligt att köpa alkohol hem med hämtmat. Foto: TT

Moderaterna vill ändra alkohollagen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partistyrelse vill ändra alkohollagen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Förslagen ska diskuteras på Moderatstämman som inleds på torsdag.

Bland annat vill man att kravet om att restauranger måste erbjuda mat för att få sälja alkohol tas bort. Man vill även att den som köper hämtmat ska kunna köpa med sig alkohol till maten.

– De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det kommer att bli enklare att beställa hem, och faktiskt få hela upplevelsen med sig, även en flaska vin. På samma sätt att en frisör som skall göra en bröllopsuppsättning får sälja ett glas bubbel till klippning och uppsättning, säger Oliver Rosengren, kommunalråd i Växjö.

”Alltid funnits ett behov”

Under pandemin har flera kommuner godkänt att restauranger levererar alkohol tillsammans med hämtmat.

– Det har alltid funnits ett behov av förenklingar för företagen i besöksnäringen, men man kan ju säga att efter den här coronakrisen som har varit, så är ju behovet av lättnader större än någonsin, säger Stefan Lundin, branschorganisationen Visitas chefsjurist, till Ekot.

Socialminister Lena Hallengren (S) försvarar de nuvarande reglerna. ”Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet”, skriver hon i ett mejl till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer