”Sverige har väldigt stora problem med gängkriminalitet oavsett vem som bildar regering”, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé. Foto: Johan Nilsson/Janerik Henriksson/TT

M: Vill ha kommission mot gängkriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 15 200 personer ägnar sig åt gängkriminalitet och våldsbejakande extremism i Sverige. Moderaterna vill se en kommission där alla riksdagspartier ingår för att komma till bukt med problemet, oavsett vem som styr landet.

Strängare straff vid narkotikaförsäljning, sänkt gräns för obligatorisk häktning och dubbla straff vid gänguppgörelser är några av punkterna i Moderaternas lista över förslag som den så kallade gängkommissionen skulle ta fram. 

– Sverige har väldigt stora problem med gängkriminalitet oavsett vem som bildar regering. Jag tror att vi ganska snabbt behöver få till ny lagstiftning och få tillbaka kontrollen i utsatta områden, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé. 

Det här är välkänd M-politik. Varför går ni ut med det här innan vi har en regering?

– M har ett brett åtgärdsprogram mot gängkriminaliteten. Men vi är beredda att lyssna på andra partier. Jag tror att de kan ha goda idéer kring hur vi ska bekämpa gängkriminaliteten.

Rekordår för dödskjutningar

Antalet dödsskjutningar i Sverige nådde i helgen en ny toppnivå då en man sköts ihjäl i Enskede i södra Stockholm. Det är den 44:e skjutningen med dödlig utgång i år. Det är fler än något annat år.

Rikspolischefen kallar utvecklingen i utsatta områden för djupt oroväckande och menar att den måste brytas. Han lämnade nyligen en lista till justitiedepartementet med önskemål om åtgärder för att bekämpa gängkriminaliteten. Några av polisens önskemål återkommer i M:s lista över förslag, såsom visitationszoner där polisen ges utökade befogenheter. 

Överlag är M:s lista mer inriktad på direkta åtgärder som rör straffskärpningar och ökade befogenheter för polis.

– Jag tror att alla partier tycker det är viktigt med förebyggande insatser men i det akuta läget vi har nu där vi slår rekord i dödskjutningar måste vi börja med att se till att ha en rättsstat som är närvarande, säger Tobé.

SVT Nyheter söker Socialdemokraterna för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gängkriminalitet

Mer i ämnet