M vill se hårdare straff för klimataktivister

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har klimataktivister blockerat stora trafikleder vid flera tillfällen. Aktivisterna säger själva att de kommer fortsätta tills regeringen möter deras krav. Moderaterna vill nu skärpa lagstiftningen och införa obligatorisk häktning för aktivister som systematiskt spärrar av vägar. 

Ett 20-tal aktivister har de senaste veckorna nästan dagligen spärrat av stora vägar i Stockholms rusningstrafik. Vissa har limmat fast sig i vägbanan och budskapet lyder “återställ våtmarkerna”. När aktivisterna blockerade Liljeholmsbron i Stockholm förra veckan så greps nio personer misstänka för sabotage.

Moderaterna vill nu skärpa sabotagelagstiftningen så att minimistraffet höjs från 14 dagar till 12 månader i fängelse. Partiet vill dessutom införa obligatorisk häktning för den här typen av aktioner.

– Bakgrunden är att vi nästan dagligen ser aktivister som systematiskt blockerar vägar och försvårar för tusentals människor. Det är bara en tidsfråga innan en ambulans eller polis blockeras, säger Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson.

Mp kritiska

Miljöpartiet menar att Moderaternas förslag är oproportionerligt och svårt att förstå.

– Att förändra straffskalan för att några aktivister lägger sig på gatan känns apart och mer som signalpolitik riktad mot miljörörelsen, säger Martin Marmgren (MP), rättspolitisk talesperson.

Alfred Westh är en av aktivisterna och han har deltagit i trafikspärrar vid flera tillfällen.

-Vi befinner oss i ett enormt klimatnödläge och vanliga människor förstår inte vart vi är på väg och därför måste vi sätta oss ner och störa. Att politikerna nu vill straffa oss hårdare är vidrigt, säger han.

SD: Ändra lagen

Sverigedemokraterna har tidigare lanserat ett förslag som liknar Moderaternas, men om det finns tillräckligt stöd i riksdagen för en sådan här straffskärpning är oklart.

– Jag hoppas det finns en bred samsyn för vi kan inte ha ett tillstånd där det här sker nästan varje dag. Jag uppmanar regeringen att ändra lagstiftningen annars kommer vi göra det efter valet, säger Johan Forssell.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.