Foto: TT arkiv

Macchiarini skyldig till fusk – igen

Uppdaterad
Publicerad

Paolo Macchiarinis forskning om konstgjorda luftstrupar var fusk, enligt Centrala etikprövningsnämnden. Det är andra gången på kort tid som ”stjärnkirurgens” forskning fuskstämplas.
– Det är väldigt, väldigt allvarligt, säger Bosse Lindquist, som granskat Macchiarini-affären, till SVT Nyheter.

Den här gången rör det sig om felaktiga bilder i en artikel om konstgjorda luftstrupar som doppats i dna, som publicerades i tidsskriften Biomaterials år 2014. Enligt en anonym anmälan har bilder förväxlats. Paolo Macchiarini har enligt nämndens expertgrupp erkänt och beklagat detta. Han har också uppgett att misstaget var ringa och inte betyder något för forskningsresultaten.

– Enligt Macchiarini har en rättelse har skickats till Biomaterials. Men tidsskriften har inte tagit emot någon sådan. Att han vilselett Karolinska om detta – det är allvarligt, det är oredlighet i forskning, säger Lena Berke, ordförande i expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden.

Osorterat och otydligt

Expertgruppen konstaterar vidare att grunddata är ”väsentligt osorterade” samt att protokollanteckningar och journalföring är otydliga och ofullständiga. Det går därmed inte att avgöra om det finns något belägg för slutsatserna i artikeln, anser expertgruppen.

– Slutsatserna går ut på att det här fungerar väldigt väl. Efter att ha tittat på de grunddata som bifogats konstaterar vi att det inte går att avgöra. De bristerna är också att anse som oredlighet i forskning, säger Lena Berke.

Macchiarini bär huvudansvaret, men elva medförfattare dras med i fallet.

– Det här är ett kollektivt ansvar om man satt sitt namn under en artikel, säger Lena Berke.

Operationerna kvar

Så sent som förra veckan yttrade sig nämnden om fusk i en annan Macchiarini-artikel, som publicerades i Nature Communications år 2014 och berörde försök på råttor och deras matstrupar.

SVT-journalisten Bosse Lindquist har gjort dokumentärserien ”Experimenten” om Macchiarinis kritiserade operationer.

– Det är många artiklar som granskas, fälls fler så är det en skada för den svenska forskningens prestige. Det skadar Karolinska Institutet som släppt igenom forskningen. Det är illa, säger Bosse Lindquist till SVT Nyheter.

Patienter hårdast drabbade

Men det är patienterna och deras anhöriga som drabbas hårdast i takt med att fusket som uppdagats växer, säger Lindquist. Av de åtta patienter som fått konstgjorda luftstrupar inopererade lever i dag bara två.

– Macchiarinis forskning har varit grundvalen för operationerna och det som berättigat dem. Patienterna har fått betala det högsta priset.

Nu genomför Centrala etikprövningsnämnden ytterligare granskningar av fler artiklar.

– Det som återstår är ett antal artiklar som berör själva operationerna, säger Lena Berke.

Totalt rör det sig om 15.000 sidor grunddata som ska granskas och resultat kan väntas tidigast i början av nästa år, uppger hon.

  • Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini var anställd på Karolinska universitetssjukhuset 2010–2013. Under tiden utförde han ett flertal operationer, däribland luftrörstransplantationer där tre patienter fick nya, syntetiska luftstrupar. Två av patienterna dog och den tredje blev svårt skadad.
  • I juni delgav Västerorts åklagarkammare Macchiarini misstanke om brott i fyra fall–två fall av grovt vållande till annans död samt två fall av grovt vållande till kroppsskada.
  • Utöver luftstrupsoperationerna är Paolo Macchiarini även misstänkt för grovt vållande av kroppsskada vid en fjärde operation.
  • Det pågår ytterligare utredningar kring kirurgens verksamhet i Sverige.
  • Utredaren Kjell Asplund presenterade i början av september en utredning av Macchiarinis kliniska verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset, som visade att sjukhuset brustit i ansvar på ett flertal allvarliga punkter.
  • Macchiarini har även gjort sig skyldig till forskningsfusk, enligt Centrala etikprövningsnämnden.

Källor: Kjell Asplund och Karolinska institutet samt Västerorts åklagarkammare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet