”Det är miljontals kronor vi pratar om”, säger en tidigare kollega. Foto: SVT

Macchiarinifall granskas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

I oktober beslutade åklagare att lägga ned förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini om de uppmärksammade operationerna av luftstrupar på Karolinska universitetssjukhuset. Nu ska beslutet om att lägga ned förundersökningen granskas på nytt.

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg kommer att inleda en granskning av hela ärendet, skriver man i ett pressmeddelande.

Begär att få ärendena överprövade

Anledningen till att ärendet granskas på nytt är att två personer, via målsägandebiträde, har begärt att få sina ärenden överprövade. När målsäganden begär att ett ärende ska överprövas inleds alltid en granskning.

– Det som händer i ett sådant här ärende är antingen att vi kommer fram till att åklagarna gjort en riktig bedömning att lägga ned förundersökningen. I så fall avslutas ärendet med det beslutet. Eller så beslutar vi att det finns ytterligare utredningsåtgärder som behöver vidtas och i det fallet återupptas förundersökningen och skickas tillbaka till åklagarkammaren, säger kammaråklagare Karin Lundström Kron till SVT:s Morgonstudion.

Vållande till annans död

Macchiarini har tidigare delgivits misstanke för tre fall av vållande till annans död alternativt vållande till kroppsskada. Det rör sig om en turkisk kvinna, en amerikansk man och en man som remitterades från Island. Alla brotten betecknades som grova.

Utöver de tre strupoperationerna misstänktes kirurgen även för grovt vållande av kroppsskada vid en fjärde operation på Karolinska universitetssjukhuset.

Förundersökningen lades ned

I oktober meddelade åklagarna att förundersökningen läggs ned eftersom de bedömde att det inte gick att styrka brott. De menade att det inte gick att bevisa att andra metoder eller palliativ vård skulle ha förlängt livet för patienterna.

Däremot ansåg de det vara klart att Macchiarini varit oaktsam och tagit risker. De tre struptransplantationerna hade inte varit förenliga med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Granskningen tar lång tid

Åklagarmyndigheten skriver i pressmeddelandet att hela ärendet är ”omfattande och komplicerat” och att granskningen därför beräknas ta lång tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet