Magdalena Andersson: ”Tjejer ska kunna dansa hela natten lång”

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill se 10.000 nya poliser och talade om trygghet i Almedalen.- I Sverige ska unga tjejer kunna röra sig fritt. De ska kunna klä sig som de vill, uppträda som de vill och dansa hela natten lång.

Socialdemokraternas dag i Almedalen har varit varm och solig, men lagom till kvällens tal kom regnet. Och när statsminister Stefan Löfven har valt att åka till andra orter så har finansminister Magdalena Andersson talat för Socialdemokraterna under politikerveckan i Visby.

LÄS MER: S: Ytterligare 20 miljarder till välfärden

Magdalena Andersson inledde med att berömma Gotland ”denna vackra ö mitt i Östersjön, där en av världens bästa stridsvagnar, 122:an rullar.”

– På denna fantastiska ö, där befolkningen ökar, fler kommer i jobb och det byggs bostäder som aldrig förr. Det är härligt att vara finansminister här.

”Demokratin i fara”

Hon talade vidare om sina ungdomsresor genom Europa, om Berlinmuren som föll och om vikten av demokrati.

– Vi får aldrig ta demokratin för given, säger Magdalena Andersson och talar om fritidspolitiker och journalister som hotas och om trollfabriker som går på högvarv med falska nyheter.

Finansministern menar att demokratin är i fara när grupper i samhället ställs mot varandra och resurser fördelas alltför ojämnt.

– Jag vill se en samhällsgemenskap, ett Sverige där vi håller ihop. Mellan stad och land, förort och innerstad, mellan kvinna och man.

”Sverige ska vara tryggt”

Magdalena Andersson talar om vikten av sunda statsfinanser och betonar att Sverige ska vara tryggt.

– Regeringen har skärpt straffen mot vapnen, mot våldet och brottsligheten. Vi har ökat polisens resurser. Vi vill starta nya polishögskolor och se 10.000 nya polisanställda. Kriminalitetet och terrorism ska bekämpas. Lika hårda som vi är mot brotten ska vi vara mot brottens orsaker. 

Rösten gick upp i falsett och finansministern drog ner en rejäl applåd när hon talade om att unga tjejer måste kunna röra sig fritt i Sverige.

– De ska kunna klä sig som de vill, uppträda som de vill och de ska kunna dansa hela natten lång. I glädje, i frihet och i trygghet.

– Och med hårdhet och fasthet ska vi bekämpa sexuella trakasserier, och övergrepp. Mäns våld mot kvinnor ska stoppas!

20 miljarder till välfärden

Tidigare under onsdagen utlovade finansministern vid en pressträff i Visby ytterligare 20 miljarder kronor till vård, skola och omsorg. Något som enligt henne motsvarar kostnaden för var tredje förskola i Sverige eller 40.000 undersköterskor. Och i kvällens tal i Almedalen knöt Magdalena Andersson an till detta.

– Det kommer vara platsannonser, i lokaltidningarna, på nätet och på anslagstavlor. Nya examensbevis utfärdas.  Klassrum och föreläsningssalar kommer fyllas.  Nya arbetskramrater välkomnas.  Det kommer märkas. I Gällivare. I Gävle. I Göteborg.

Delade ut kängor

Magdalena Andersson ser fram emot den stundande valrörelsen och gav kängor åt sina politiska motståndare.

– Efter jobbskatteavdrag ett, två, tre, fyra, fem… Ja, då är det ett sjätte som ska lösa allt det som de tidigare fem inte löste. Det enda genuint nya som faktiskt kommit från den forna alliansen, det är att Anna Kinberg Batra den här våren bjudit in Sverigedemokraterna att få ett avgörande inflytande i svensk politik. 

Hon konstaterar i talet att Sverigedemokraterna är ett högerparti som vill ge skattesänkningar åt de som tjänar mest och som röstat ner förslag som förbättrar arbetsvillkor för svenska löntagare.

”Kan gynna henne i framtiden”

Magdalena Andersson hoppade alltså in istället för statsminister Stefan Löfven i kväll. Stefan Löfven reser istället runt i landet och besöker bland annat olika arbetsplatser. SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson säger att Löfvens frånvaro visserligen är ett bakslag för Almedalen, men inte nödvändigtvis för statsministern själv.

– Många väljare tycker nog att han gjorde rätt. På något sätt så ligger det ett populistiskt drag i det här att visa väljarna att han avstår från Almedalen, som i många väljares ögon är ett projekt för eliten.

För Magdalena Andersson innebär kvällens tal en möjlighet, säger Mats Knutson.

– Det finns inom Socialdemokraterna en rörelse som vill att hon ska bli Löfvens efterträdare. Hon är inte där ännu, men att hon kan hålla tal här kan gynna henne i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.