Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Wiklund/TT

Magdalena Andersson (S): Regeringen försöker tysta oss

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill förbjuda politiska lotterier och har gett har en utredare i uppdrag att ompröva lagstiftningen. Enligt S-ledaren Magdalena Andersson är målet att förstöra för oppositionen.

– Det är inget vi sett i Sverige tidigare, det är något vi brukar se i mer auktoritära länder, säger hon vid en pressträff.

Magdalena Andersson, som på tisdagen kallat till sig pressen med anledning av regeringens beslut, inledde med att ge en övergripande bild av gängkriminaliteten, inflationen, klimatkrisen, vården och skolan samt problemen kring Natomedlemskapet och kriget i Ukraina.

– Sverige har många samhällsproblem. Att vi har en opposition är inte ett av dem, säger hon.

Enligt Magdalena Andersson är målet med att förbjuda politiska lotterier att försvaga Socialdemokraterna.

– Det vi ser nu är en regering som medvetet använder lagstiftningsmakten för att tysta oppositionen. Genom att försöka strypa vår finansiering vill man ge sig på vår förmåga att granska regeringen. SD var tydliga med vad det handlar om, de vill se kortare förstamajtåg.

Hon gick också till motattack.

– De kommunala och statliga bolagen som genom sina avgifter till Svenskt Näringsliv bidrar till den ekonomiska högerns opinionsbildning är något som bör granskas i den här utredningen. Men också det lokala partistödet som vissa partier använder för att skicka uppåt i organisationen och användas på nationell nivå, om det ska vara tillåtet att göra på det sättet, säger Magdalena Andersson.

I ett mejl kommenterar Svenskt Näringslivs kommunikationschef Peter Isling såhär:

”Socialdemokraterna har fel i sak. Medlemsavgifter till Svenskt Näringsliv finansierar varken Timbro eller annan opinionsbildande verksamhet. Den finansieringen kommer från avkastning av det egna kapitalet. Inte en krona av medlemsavgifter har skjutits till det egna kapitalet sedan början av 1990-talet.”

Hör Magdalena Anderssons kritik i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.