Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför vill regeringen utreda politiska lotterier – hör finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Politiska lotterier ska ses över – regeringen tillsätter utredning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill se över möjligheten att stoppa politiska lotterier. Nu får en utredare i uppdrag att ompröva lagstiftningen.

– Det finns skäl till att överväga om det överhuvudtaget är lämpligt att politiska partier ska vara aktörer på den här marknaden, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman i ett pressmeddelande.

Regeringen menar att partilotterierna har väckt kritik i den offentliga debatten – bland annat eftersom de undantas från kreditförbud, bonusbegränsning och spelskatt.

Nu ska saken utredas.

Öppenhet kring partifinansiering

Enligt uppdraget ska utredaren titta på två möjliga vägar. Dels förändringar som gör att politiska lotterier inte längre kan få licens, dels skärpningar av den nuvarande lagstiftningen. Det skulle exempelvis kunna handla om krav på att informera om att överskottet från spel går till partipolitisk verksamhet.

– Spelmarknaden är inte vilken marknad som helst. Det finns stora risker för beroende, skuldsättning och annat, säger Niklas Wykman till SVT.

Han menar att öppenhet kring partifinansiering stärker demokratin.

Utredaren ska inte titta på andra typer av lotterier än just partipolitiska, enligt uppdraget.

S: ”Tysta oppositionens röst”

Socialdemokraterna är det parti i Sverige som får in mest pengar via lotterier. 2021 kom runt 45 procent (152 miljoner) av partiets intäkter från försäljning och lotteriverksamhet.

Tobias Andersson (SD) har tidigare sagt till Aftonbladet att det handlar om att ”dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin eftersom de har riggat hela systemet”.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin är kritisk till utredningen och beskriver det som ett försök att ”tysta oppositionen”.

– Jag tycker att det är bättre att man är ärlig och inte håller på och tramsar. Man behöver säga som det är, man gör det här för att man vill komma åt oppositionen och strypa finansieringen, säger han till SVT.

Lotteriutredningen

Utredare är Gunnar Larsson, tidigare konsumentombudsman och generaldirektör för Konsumentverket.

Uppdraget omfattar inte verksamheter som har andra allmännyttiga ändamål än partipolitiska, exempelvis kulturella och idrottsliga.

Utredningen ska vara klar senast i februari 2024.

Källa: Finansdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.