Magdalena Andersson tveksam till folkomröstning om Nato

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson (S) har under dagen diskuterat säkerhetsläget med sin finska motsvarighet Sanna Marin. Båda ser det som naturligt att frågan om Natomedlemskap blivit hetare med anledning av läget, men Magdalena Andersson är inte säker på att en folkomröstning är rätt metod för att avgöra frågan.

– Alla frågor avgörs inte nödvändigtvis bäst i en folkomröstning, säger hon vid en pressträff.

Statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist befinner sig i Helsingfors för samtal med den finländska statsledningen om kriget i Ukraina.

Under tidig eftermiddag möttes Magdalena Andersson (S) och Sanna Marin pressen för fotografering och några snabba frågor. De ska under samtalen ha kommit överens om att fördjupa det försvarspolitiska samarbetet mellan Sverige och Finland.

TT: Både i Sverige och i Finland ökar allmänhetens stöd för ett Natomedlemskap. Vad är er uppfattning om det och har det diskuterats?

– Ja, det har vi diskuterat och jag tycker att det är fullt förståeligt att våra medborgares inställning förändras på grund av Ryssland attack mot Ukraina, säger Sanna Marin.

– Det är förståeligt under den rådande situationen, det är fler som tänker på säkerhetsfrågor. Den senaste veckan har säkerhetsläget ändrats förändrats dramatiskt, säger Magdalena Andersson och tillägger att det är självklart att detta kommer att diskuteras både i Finland och i Sverige.

Talade med Biden

Även Hultqvist (S) och Finlands försvarsminister Kaikkonen ska hålla enskilda samtal. På agendan finns Rysslands angrepp på Ukraina, den säkerhetspolitiska utvecklingen och samarbetet mellan Sverige och Finland.

Magdalena Andersson blev uppringd under mötet mellan Niinistö och Biden. I dag twittrade Magdalena Andersson om samtalet:

”Talade i telefon med president Biden och president Niinistö om Rysslands aggression mot Ukraina och Europas säkerhet. Vi är överens om att stärka samarbetet mellan Sverige, Finland och USA”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.