Ett flygplan tankas och flygpassagerare utanför Bromma flygplats. Foto: Lars Pehrson/Tomas Oneborg/SvD/TT

Novus: Majoritet säger nej till höjd flygskatt

Uppdaterad
Publicerad

Första april infördes flygskatten i Sverige och Miljöpartiet går till val på en ny höjning. Ett förslag som uppskattas bland rödgröna väljare, men inte i befolkningen i stort.

Det har varit en omdiskuterad fråga och i år blev den alltså verklighet – flygskatten. En seger för Miljöpartiet som haft den på agendan under lång tid. På sin kongress i slutet av maj beslutade partiet dessutom att driva en höjning av skatten.

Men när väljarna får frågan om huruvida flygskatten ska höjas är entusiasmen lägre. 52 procent säger nej medan 38 procent säger ja till att höja flygskatten visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT.

Val 2018 – #dinröst

MP: Helt nödvändigt

Att en majoritet är emot en höjning av flygskatten oroar dock inte Miljöpartiets språkrör, och tillika klimatminister, Isabella Lövin.

– Jag tar fasta på att 38 procent tycker att det är bra att höja flygskatten och det är väl unikt att så stor andel av svenska folket tycker att en skatt ska höjas.

Men det är trots allt en majoritet som är emot?

– Miljöpartiet har inte drivit den här frågan för vi gjort opinionsundersökningar om vad folk tycker om att införa en skatt på fossila bränslen eller på flyget, utan för att det är helt nödvändigt för att vi ska ställa om från det fossila, som måste bort, till alternativen.

Kritiserad skatt

Men kritikerna menar att flygskatten är signalpolitik med marginell effekt som också riskerar att slå mot glesbygdsområden. Motståndet har land annat kommit från den politiska oppositionen, men också från exempelvis Svenskt Näringsliv och flera kommuner. 

Bland de tillfrågade som säger att de sympatiserar med Sverigedemokraterna är 69 procent emot en höjning medan 23 procent tycker att den ska höjas. Bland alliansväljarna är 65 procent emot och 27 procent för medan de rödgröna väljarna är mer positivt inställda till en höjning. Där svarar 59 procent att den bör höjas medan 35 procent säger nej.

Så gjordes undersökningen

  • Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT.
  • Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1012 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 7 – 13 juni 2018.
  • De intervjuade fick svara på frågan: Tycker du att flygskatten skall höjas eller tycker du inte det?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet