Mariana och Kristian Sigurdsson fick en liten son i lördags. De är nöjda med den vård de har fått under graviditeten och förlossningen. Foto: Michael Jansson/SVT

Majoriteten är nöjda med den svenska förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

De flesta kvinnor som varit i kontakt med mödra- och förlossningsvården känner sig nöjda och trygga med den vård de fått. Däremot finns det kritik mot bristande information och hjälp-tiden efter förlossningen. Det visar en enkät från Sveriges kommuner och regioner.

Som ett led i att förbättra mödravården och förlossningsvården har SKR, Sveriges kommuner och regioner, ställt frågor till drygt 90 000 gravida kvinnor och nyblivna mammor.

Av de 52 000 kvinnor som svarade på enkäten uppger nästan nio av tio att de har känt sig trygga och att de har blivit bemötta med respekt. 88 procent svarar att barnmorskan var närvarande i förlossningsrummet i den utsträckning som man önskade. Åtta av tio säger att de fick stanna kvar efter förlossningen så länge som de behövde.

”Balans till negativ debatt”

Graviditetsenkäten har tagits fram inom ramen för den nationella satsningen på förlossningsvård och kvinnors hälsa. En satsning som SKR menar har haft effekt.

– Enkätsvaren talar sitt tydliga språk. Det är övervägande positiva resultat och det blir en balans till den ibland lite negativa debatten om förlossningsvården, säger SKR:s samordnare Eva Estling.

Partnern fick inte vara delaktig

Men det finns några aspekter som kvinnorna är mindre nöjda med.

Fyra av tio uppger att de inte har fått tillräckligt med information om återhämtning och tiden efter förlossningen.

Nästan lika många svarar att barnmorskan på mödrahälsovården inte gjorde partnern delaktig i den utsträckning som de önskade. Enkäten gjordes mellan december 2020 och mars i år därför kan pandemirestriktionerna kan vara en bidragande orsak enligt SKR.

Inte fått önskat amningsstöd

Bland de kvinnor som haft problem med amningen upplever var femte att de inte har fått stöd från vården i den utsträckning de hade önskat.

Nu hoppas SKR att regionerna ska analysera resultaten och lära sig av dem.

Först i höst kommer SKR att analysera kvinnornas svar som handlar om underlivsskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.