Johanna Lehnerts man fick vänta på ett halv år på röntgen. Ont i halsen visade sig vara lungcancer. Foto: SVT

Maken skickades hem med bedövning – hade tumör

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Lehnerts man hade ont i halsen som aldrig ville gå över. Efter att vården först skickat hem honom med bedövningsgel visade skiktröntgen efter ett halv år att han hade en stor tumör. Ett år efter upptäckten gick maken bort i lungcancer.

Flemming Lehnert hade väldigt ont i halsen och bestämde sig för att besöka Vårdcentralen. Efter besöket gick han hem med en bedövningsgel i handen.  

– Det hade jag aldrig hört talas om, att man skulle ha bedövningsgel till halsont, säger Johanna Lehnert.

Bedövningsgel och penicillin

Flemming fick bedövningsgelen i januari 2015. Omkring ett halvår senare hade smärtan fortfarande inte gått över.

– I juni, då hände det saker. Då satte de in en penicillinkur lagom till midsommar, det var han inte så glad för.

– I juli gjordes en skiktröntgen och då visade det sig att den här tumören som satt där var nio gånger fem centimeter, säger Johanna.

Operationen ställdes in

I september fick Flemming tid för en operation, men dagen innan operationen ställs den in för att det är för sent. Ett år efter upptäckten av tumören, i juli året därpå, går Flemming bort.

– Det kändes väldigt oprofessionellt. Man hade kunnat skicka honom på röntgen tidigare, han hade vunnit några månader och kanske fått operationen i tid och klarat sig.

Upptäcks ofta för sent

Enligt Jan Zedenius, chefläkare och sakkunnig på Cancerfonden, är det alldeles för många som avlider i sjukdomen. Inte ens två av tio botas. I första hand beror det på att man upptäcker sjukdomen för sent.

Det skiljer också stort i överlevnad mellan olika delar av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.