Man med sju identiteter döms för tio brott

Publicerad

Den 18-årige mannen har fått sin ålder uppskriven – och använt minst sju olika identiteter i kontakt med myndigheter. Nu döms han för en serie grova stölder och rån i Stockholm.

Övervakningsbilder visar hur mannen vid en rad tillfällen har stulit från människor i anslutning till kollektivtrafiken i Stockholm. I flera fall har det förekommit våld.

I förra veckan föll domen mot den 18-årige mannen vid Stockholms tingsrätt. Totalt handlar det om fem rån och fyra grova stölder, han döms dessutom för ringa narkotikabrott.

– Det var gjort på ett väldigt fult sätt, många var väldigt skärrade och mådde dåligt över vad de utsatts för, säger åklagaren Malin Kühn.

Straffet blev ett års fängelse. Han utvisas även från Sverige och förbjuds att återvända de närmaste tio åren.

Men vägen fram till domen krävde samarbete med myndigheter i andra länder.

Kontakt med Interpol

När mannen sökte asyl i Sverige i början av 2019 uppgav han en ålder på 14 år – och var med de åldersuppgifterna inte straffmyndig när han begick brotten.

Men det fanns indikationer på att den uppgivna åldern inte stämde. Genom Interpol kunde svenska polisen få information från Frankrike och Tyskland som visade att mannen hade använt andra identiteter och uppgett en högre ålder i länderna.

Totalt handlade det om fem olika identiteter i de två länderna, tillsammans med de svenska uppgifterna handlar det om sju olika identiteter. Han har också dömts för liknande brottslighet som han nu döms för i Sverige i andra länder.

Mannen nekar till brott

En medicinsk åldersbedömning visade att mannen troligtvis är 18 år eller äldre. Rättsläkaren slog i förhör fast att han ”omöjligt” kunde ha varit runt 15 år när brotten begicks.

Migrationsverket skrev upp åldern med tre år – vilket innebar att mannen var straffmyndig vid brottstillfällena.

Mannen själv har hela tiden nekat till brotten som han nu dömts för.

– Han nekar till att ha varit i Frankrike och Tyskland, han nekar till att ha använt olika identiteter och till åldersbestämningen som har ägt rum, säger mannens advokat Peter Lindqvist.

Men tingsrättsdomen kommer med största sannolikhet inte att överklagas, enligt advokaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.