Professorn kritisk till Löfvens uttalande: Många varnade för en andra våg

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfvens uttalande i gårdagens SVT-intervju där han sa att ingen i somras trodde på en andra corona-våg under hösten väcker reaktioner.

Tvärtom var det många som varnade för just det, säger Björn Olsen, som är professor i infektionssjukdomar.

Det var i en intervju för Morgonstudion där Stefan Löfven fick frågan av SVT:s Mats Knutson om han inte ångrade att man jobbat fram en ny pandemilag redan i somras. Statsministerns svar var att det helt enkelt inte såg ut att vara nödvändigt då:

– I det läget så fanns inte det behovet. Alla, jag tror hela omvärlden, såg inte framför sig en andra våg utan klusterutbrott och en helt annan situation än den vi har idag, sa statsminister Stefan Löfven.

Flera experter varnade

I själva verket var det många experter som varnade för att smittspridningen skulle öka till hösten och efterlyste tuffare åtgärder från regeringen och myndigheterna, enligt Björn Olsen.

– Det är frågan om vilken kristallkula statsministern hade, men jag tror att den var ganska grumlig i sådana fall. Det var ju många som förutsåg att det skulle bli en ökad smittspridning när vi var på väg in ett höstbeteende där vi alla kommer tillsammans igen, säger Björn Olsen till SVT Nyheter.

”Inte haft så hög immunitet”

Mot slutet av sommaren när smittspridningen i andra länder började ta fart igen så verkade det enligt Björn Olsen finnas en förväntan om att vi i Sverige skulle drabbas mindre av en andra våg.

När det efterlystes tuffare åtgärder kunde man mötas av sådana argument.

– Man kontrade ofta med att ”vi har ju antagligen en så hög immunitet i befolkningen eftersom vi hade det så häftigt under våren så därför kommer det inte bli någonting”. Men det har vi ju inte, vi har inte haft så hög immunitet. Det är ju bara några få procent, säger Björn Olsen.

Olsen själv överraskad

Även Björn Olsen påpekade själv i somras att han trodde att det skulle gå att undvika en ”andra våg”.

– Om vi testar, smittspårar och isolerar så kommer vi kunna slippa det, sa han till SVT i juni.

Han medger att han också blev överraskad att nivån på smittspridningen som nu skett under hösten.

Då hade ju regeringen rätt, om man inte trodde det?

– Jag trodde inte att smittspridningen skulle bli så här dramatisk. Jag tänkte att det skulle kunna komma som en svallvåg mer eller mindre. Men det fanns flera som påtalade risken för en andra våg, som den förre statsepidemiologen Annika Linde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.