Hervé Falciani. Foto: TT

Han är mannen bakom läckan

Publicerad

Han är en av Schweiz mest eftersökta personer och har kallats bankvärldens Edward Snowden. IT-experten Hervé Falciani ligger bakom en av de största bankläckorna någonsin och har varit på flykt sedan 2008.

Hervé Falciani greps av schweizisk polis redan 2008 misstänkt för att stulit uppgifter från sin arbetsgivare, storbanken HSBC.

Han anklagades för att ha försökt sälja information om bankens kunder till banker i Libanon, dit Falciani ska ha rest under namnet Ruben Ai-Chidiak.

Han förhördes i timmar, polisen beslagtog hans dator och sökte igenom hans hem. Dock släpptes Falciani mot löfte om att han skulle komma tillbaka dagen efter för ytterligare förhör – något som senare skulle visa sig vara ett stort misstag.

Istället hyrde han en bil, plockade upp fru och dotter och körde raka vägen mot den franska gränsen.

Över 180 länder

Väl ute ur Schweiz började han ladda ner stora mängder data han tidigare stulit från sin arbetsgivare, till exempel uppgifter om kontoinnehavare och konversationer mellan banken och klienter. Sammanlagt handlade det om personer i över 180 länder.

Läckan var ytterst pinsam för HSBC, eftersom den visade att man hjälpt klienter med upplägg för att slippa skatt, samt skapat konton åt internationella brottslingar och korrupta affärsmän.

Frankrike var det första land som fick ta del av Falcianis uppgifter och trots att Schweiz ville få honom utelämnad, vägrade man. Istället började man utreda franska skattesmitare vars namn fanns i läckan och snart delade man dessutom uppgifterna med en rad andra länder.

Har åtalats igen

Sedan dess har uppgifterna använts i åtal över hela världen, bland annat i Grekland, Spanien, USA, Belgien och Argentina, och bidragit till att stora summor som slussats ut till skatteparadis tagits tillbaka.

Hervé Falciani är fortfarande en av Schweiz mest eftersökta män och så sent som i december 2014 åtalades han för att brutit mot landets banksekretesslagar och för industrispionage.

Hans förre arbetsgivare har genom åren målat upp honom som en manipulatör mer intresserad av pengar än av idealism.

Oavsett vad hans intentioner var från början, att berika sig på stulna uppgifter eller agera godhjärtad visselblåsare, har HSBC-läckan skakat om tiotusentals skattesmitare runt om i världen de senaste åren och öppnat dörren på glänt till den slutna schweiziska bankvärlden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Schweiziska bankläckan

Mer i ämnet