Två män som misstänkts ha rekryterat och utbildat terrorister till Syrien och Irak greps under måndagen i Örebro och Stockholmsområdet. Foto: SVT Design

Männen som misstänks ha verkat i terrorns namn

Uppdaterad
Publicerad

Två personer greps på måndagen, misstänkta för att ha kopplingar till terrorverksamhet i Syrien och Irak. Enligt Säpo finns ingen koppling mellan de två fallen.
SVT Nyheter har kartlagt männen, de första personerna i Sverige som gripits för rekrytering och utbildning av terrorister.

Fall 1: Stockholm

Under måndagen slår polisen till mot en bostad i Järfälla norr om Stockholm efter beslut från förundersökningsledare och åklagare Ronnie Jacobsson. Uppgifterna om mannen som gripits är knapphändiga till en början, men efter att ha tagit del av tidigare domar klarnar bilden.

Mannen är 45 år. Han är rysk medborgare, född i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

2007 söker han asyl i Sverige, men då ansökan avslås hamnar han på Migrationsverkets förvar i Gävle i väntan på utvisning.

I november 2011 sker en dramatisk väpnad fritagning. I artiklar från 2011 kan man läsa att Migrationsverkets personal ska ha hotats med ”pistolliknande föremål” samtidigt som mannen, då 42 år, klättrade över muren efter att ett rep kastats in på rastgården.

I mitten av maj 2012 grips mannen igen, och döms då för grovt vapenbrott, Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, samt brukande av falsk urkund. I mannens bostad hittar polisen en pistol, samt en kulsprutepistol med magasin och ammunition.

Straffet blir fängelse i ett och ett halvt år, följt av utvisning i tio år.

Men trots domen om tioårig utvisning ska alltså mannen ha bott kvar i Stockholmstrakten. Åklagare Ronnie Jacobsson  – som också är den som fattat beslut om gårdagens gripanden – säger till Aftonbladet att utvisningsbeslutet av 45-åringen inte kunde verkställas.

Enligt åklagarens framställan, som SVT Nyheter tagit del av, är mannen misstänkt för ”brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet i Järfälla.”

Brotten ska ha begåtts under tiden december 2013-januari 2014

Fall 2: Örebro

Det andra gripandet sker även det under måndagsmorgonen, men i Örebro. En 45-årig man med irakiskt medborgarskap grips i sitt hem. Han är ostraffad sedan tidigare. Även sonen grips, men får lämna polisstationen kort därefter.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har mannen varit verksam inom flera moskéer i Västerås, Eskilstuna och Örebro.

45-åringen ska ha verkat som volontär vid Örebro moské, där han bland annat varit en av lärarna under en koranutbildning som anordnades av moskén. Han ska även ha föreläst om islam – senast förra året.

Han ska även ha varit verksam i en moské i Eskilstuna. Så här säger ordföranden i moskén, Galal Faris, till SVT Nyheter när han får höra om gripandet:

”Han är inte en sådan människa, han är tvärtom. Han lugnar ungdomarna och får dem att tänka på annat som inte är farligt.”

Säpo uppger i ett pressmeddelande att moskéerna i Örebro och Eskilstuna fungerat som en samlingspunkt för rekryteringen och radikaliseringen. Rekryteringen ska, enligt Säpo, ha skett i ”organiserad form på andra platser såsom kaféer och andra samlingslokaler”.

Enligt Säpo står ”en enskild individs brottsliga verksamhet” bakom rekryteringen i Örebro.

45-åringen är misstänkt för rekrytering avseende terrorism, eller mer exakt:

”Skäligen misstänkt för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.”

Enligt Anders Kassman, operativ chef på Säpo, är Islamiska staten, IS, en av terrororganisationerna som stått i centrum för de fall där svenskar rest ner till Syrien och Irak. Han poängterar dock att det finns andra verksamma organisationer som kan ha koppling till de två gripandena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet