Vänstern presenterade sina vallöften

Uppdaterad
Publicerad

slog vänsterledaren Jonas Sjöstedt fast i sitt tal i Almedalen.

Vänsterledaren levererade vallöftet att om vänsterpartiet får tillräckligt inflytande efter valet 2014 ska överföringen av skattepengar från välfärdsverksamheter till riskkapitalbolag stoppas.

-Utan privata vinster i välfärden får vi fler som arbetar där. I dag motsvarar de vinstpengar som tas ur välfärden hela 20.000 anställda, enligt vänsterledaren.

Sjöstedt levererade hård kritik mot statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och socialminister Göran Hägglund (KD) för utvecklingen inom äldreomsorgen.

-När jag blir sjuk och går till vårdcentralen så vill jag att man möter mig som människa, inte som marknadsandel, sa Sjöstedt.

Riktade pengar till äldreomsorg
Sjöstedt sa i talet att vänsterpartiet vill rikta särskilda pengar till ökad bemanning i äldreomsorgen. Ett annat konkret förslag är att alla som arbetar med äldreomsorg ska få utbildning och vidareutbildning med hjälp av statliga pengar.

Det var ett tal som präglades av vänsterpartiets främsta fråga, som enligt vänsterledaren är jämställdhet mellan män och kvinnor.

– Det är främst kvinnors arbete som bär upp välfärden. Vi vill ge dem goda arbetsvillkor, rättvisa löner och rätt till heltid. Det är också främst kvinnor som får rycka in och göra det oavlönade arbetet när äldreomsorg och barnomsorg inte fungerar.

Tudelad föräldraförsäkring
Partiet vill också att föräldrar delar lika på föräldraförsäkringen och att samhället tar ett krafttag mot mäns våld mot kvinnor, och se till så att landets kvinnojourer garanteras ekonomiskt stöd.

Sjöstedt berörde också klimathotet i sitt tal, och förespråkade massiva investeringar i järnväg och kollektivtrafik, satsningar på energisnåla hus och på förnybar energiproduktion som sol- och vindkraft.

”Beskatta bankerna”
När det gäller eurokrisen var Sjöstedt tydlig med att vänsterpartiet hela tiden varit emot den gemensamma euron. Han vill nu att länder ska kunna lämna valutasamarbetet och att storbankernas vinster ska beskattas.

I sitt tal manade också Sjöstedt till en svensk utrikespolitik som tar ställning för ett fritt Palestina, och han uppmanade alla att stötta Ship to Gaza.

”Inga nyheter”
-Det fanns inga nyheter i detta tal. Det handlade mest om en fråga, nämligen vänsterpartiets förslag om att stoppa privata vinster inom välfärden. Vänsterpartiet vill att privata företag ska fortsätta få bedriva vård, men utan skattemedel. Vänsterpartiet har alltid drivit den här frågan, men nu driver de den hårdare, kommenterar Ekots Inger Arenander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2012

Mer i ämnet