Marmorstein: Föga lockande med extraval för L

Uppdaterad
Publicerad

I dagens Marmorstein svarar handlade mycket om Liberalerna – ett parti i kris – vars partiledare Nyamko Sabuni i veckan hotat att lämna budgetsamarbetet med januaripartierna om regeringen går vidare med förslagen till den nya migrationslagstiftningen.

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein fick bland annat en fråga om vad som faktiskt skulle hända om Nyamko Sabuni gör allvar av sitt hot att lämna januarisamarbetet.

– Då har ju Stefan Löfven inte längre det underlag för sin regering som han hade när riksdagen accepterade honom som statsminister för två år sedan. Och frågan är väl vad oppositionen till höger skulle göra i ett sådant läge. De skulle kunna kräva att han prövas som statsminister igen och då kan vi stå inför en regeringskris eller ett extraval. Och det är ju föga lockande för att parti som ligger på 2,6 procent.

Elisabeth Marmorstein svarade också på frågan om hur L-medlemmarna kommer att reagera om partiledningen väljer Ulf Kristersson till statsministerkandidat inför nästa val. Om detta i sådana fall skulle betyda att L är beredda att samarbeta och kompromissa med SD?

– Det korta svaret är nej. Inget ska uteslutas, men jag har mycket svårt att se att en sådan manöver skulle accepteras internt i Liberalerna. Som jag uppfattar planen är den att sätta upp ett antal röda linjer för när det gäller Sverigedemokraterna som Ulf Kristersson måste följa för att få Liberalernas stöd. Och det är naturligtvis knepigare än det låter. Och dragkampen inom Liberalerna är inte över än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer