SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på tittarnas frågor om regeringsbildningen. Foto: SVT

Marmorstein: Inte troligt att Kristersson blir statsminister nästa vecka

Publicerad

Det är inte troligt alls att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson blir statsminister efter riksdagens omröstning nästa vecka, enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. Hon chattade i dag med SVT Nyheters läsare och svarade på frågor om regeringsbildningen.

Hur troligt är det att Ulf Kristersson (M) blir statsminister nästa vecka?

– Inte troligt alls. C och L kommer med all sannolikhet rösta nej. Då går det inte. I dagsläget säger Annie Lööf att hon kan ändra sig om Kristersson lägger fram ett förslag där SD inte får inflytande.

Regeringsbildningen

Tror verkligen Kristersson att omröstningen ska gå hans väg? Vad har ändrats sedan första sonderingen? Känns som att alla partiernas linjer är satta.

– Jag tror inte att han tror det. Ingenting har ju ändrats mer än att M och KD inte ville att C skulle sondera för en allians+MP lösning.

Om C och L röstar nej till Kristersson, finns inte chansen att man röstar nej till Annie Lööf om det kommer till en statsministeromröstning om henne?

– Det mesta talar för det. En blågrön regering med Alliansen och MP skulle troligen röstas ner av V, S och SD. Skulle hon bilda en mindre regering med L, C och MP med stöd av S skulle inte heller det räcka. Det troliga är att nästa statsministeromröstning skulle handla om Stefan Löfven, inte Annie Lööf.

Vad blir nästa steg i processen om Kristersson får riksdagens bifall? Får han i uppdrag att bilda regering då, och vilka partier kommer ingå i en sådan regering?

– På måndag ska Kristersson meddela talmannen vilka partier som ska ingå i hans regering. Skulle han tolereras av riksdagen i omröstningen på onsdag kommer han att presentera sin regering och sin regeringsförklaring på torsdag.

Lööf vill ju pröva en ny regering, men hur stor sannolikhet är det att hon faktiskt kommer lyckas? Vad skulle hon kunna göra som inte Löfven eller Kristersson lyckats med?

– Det vet ingen. Hon menar att det skulle vara lättare att övertyga MP om att hoppa över till alliansen om man började diskutera sakfrågor med henne som sonderare. Att det även skulle kunna resultera i ett stöd från S. Det är fullt möjligt att hon får sondera om/när Kristersson röstats ner, då får vi ju veta om hon har rätt.

Vad vinner Alliansen på att samarbeta med MP? De får ju ändå inte tillräckligt med mandat för att regera utan stöd av Sverigedemokraterna.

– C och L hoppas på att i ett sådant scenario att Socialdemokraterna skulle släppa fram och i sådana fall även stödja en sådan regering. Men det är inte så jättetroligt för S skulle i detta fall nog vilja driva en tuff oppositionspolitik mot en sådan regering.

Hur ser du på chanserna för en C och L regering där S och V lägger ner sina röster?

– Om jag ägnade mig åt vadslagning skulle jag inte sätta pengar på en sådan regering. Den skulle bli väldigt svag med blott 51 mandat. Bara en gång har vi haft en så svag regering och det var 1978, då var det ett år kvar till valet. Både Lööf och Björklund har ju argumenterat för att Sverige behöver en handlingskraftig regering, det skulle inte det här bli. De skulle behöva ägna enormt mycket tid åt förhandlingar till både höger och vänster, bland annat.

Hur stor är chansen att det blir omval?

– Svårt att svara på. Nästa vecka får vi det första statsministerförslaget av de fyra som krävs innan det blir extraval. Personligen så tror jag inte att det blir ett extraval. Det är egentligen bara SD som har sagt att de vill ha det. Och det vore ett underbetyg för partierna om de inte kan reda ut den situation som väljarna har gett dem. Men det ska förstås inte uteslutas med tanke på de låsningar vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet